Πόσο καιρό διαρκεί η θεραπεία των εμφυτευμάτων

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την τελευταία «λέξη» της επιστημονικής έρευνας στον κλάδο της Οδοντιατρικής και θεωρούνται ό,τι καλύτερο προσφέρεται για την αποκατάσταση βλαβών της φυσικής οδοντοστοιχίας.

Ο εξειδικευμένος οδοντίατρος λαμβάνει σε πρώτη φάση το ατομικό ιατρικό ιστορικό του ασθενή και πραγματοποιεί σχολαστικό έλεγχο στην στοματική του κοιλότητα και ο ασθενής παραπέμπεται για τον ενδεικνυόμενο ακτινολογικό έλεγχο, σε εξειδικευμένα ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια.

Ακολουθεί συζήτηση μεταξύ του ασθενούς και του θεράποντος ιατρού προκειμένου να καθοριστούν οι προσδοκίες του πρώτου και να καταρτιστεί ένα πλάνο θεραπείας με τη χρήση εμφυτευμάτων. Το πλάνο θεραπείας δημιουργείται από τον οδοντίατρο λαμβάνοντας υπόψη του τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενούς και ποικίλες παραμέτρους που σχετίζονται με την ανατομική του στόματος και τις θέσεις των δοντιών που έχουν χαθεί.

Στην επόμενη επίσκεψη γίνεται η χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων που χρειάζεται ο ασθενής και μία εβδομάδα αργότερα, κόβονται τα ράμματα από τα σημεία που εφαρμόστηκαν τα εμφυτεύματα. Ακολουθεί μια περίοδος αποθεραπείας με σκοπό να επουλωθούν τα ούλα και το οστούν γύρω από τα εμφυτεύματα, η οποία διαρκεί 1,5 με 6 μήνες.

Ο χρόνος της αποθεραπείας είναι αναγκαίος καθώς τα εμφυτεύματα πρέπει να ενσωματωθούν στο οστό της γνάθου για να συνεχιστεί η οδοντιατρική εργασία αποκατάστασης της οδοντοστοιχίας. Εξαρτάται από τον τύπο των εμφυτευμάτων που τοποθετήθηκαν, την γνάθο στην οποία έγινε η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και την πιθανή ταυτόχρονη με την τοποθέτηση του εμφυτεύματος ανάπλαση σκληρών και μαλακών ιστών.

Όταν κρίνει ο οδοντίατρος οτι το χρονικό διάστημα της επούλωσης έχει ολοκληρωθεί, αν υπάρχει ανάγκη γίνεται αποκάλυψη του εμφυτεύματος ή των εμφυτευμάτων στη στοματική κοιλότητα, και κατόπιν προγραμματίζονται δύο με τρεις επισκέψεις του ασθενούς, με απόσταση μερικών ημερών μεταξύ τους για την τοποθέτηση του τεχνητού δοντιού ή δοντιών πάνω στα εμφυτεύματα (στεφάνης ή γέφυρας ή της επιεμφυτευματικής τεχνητής οδοντοστοιχίας).

Όσο διαρκεί η θεραπεία, θα μπει προσωρινό δόντι στο κενό;

Η απόφαση για την τοποθέτηση προσωρινών δοντιών στα σημεία όπου πραγματοποιείται η διαδικασία θεραπείας με εμφυτεύματα επαφίεται αποκλειστικά στη βούληση του ασθενή.

Διατίθενται ποικίλοι τρόποι για την προσωρινή αποκατάσταση ενός ή περισσότερων κενών στην οδοντοστοιχία, όσο διαρκεί το στάδιο της επούλωσης, τους οποίους θα σας συστήσει ο οδοντίατρός σας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακίνητη ή κινητή προσωρινή αποκατάσταση: η πρώτη αφορά σε οδοντικές γέφυρες που προσκολλώνται σε γειτονικά δόντια και η δεύτερη γίνεται με την κατασκευή τεχνητής οδοντοστοιχίας σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο, με στόχο να εφαρμοστεί σε όλη τη διάρκεια της αποθεραπείας.

Δεν είναι λίγες φυσικά οι περιπτώσεις ασθενών που δεν επιθυμούν να εφαρμοστεί στην στοματική τους κοιλότητα προσωρινή αποκατάσταση δοντιών.

Είναι επώδυνη η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτεύματος;

Οι ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα παρομοιάζουν τη διαδικασία ως «πιο ευχάριστη» σε σύγκριση με την οδοντιατρική εργασία εξαγωγής δοντιού. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων πραγματοποιείται με την εφαρμογή απλής τοπικής αναισθησίας γι αυτό είναι εντελώς ανώδυνη.

Μετά από την επέμβαση αποκατάστασης μπορεί ο ασθενής να νιώσει μικρές ενοχλήσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται με ένα απλό παυσίπονο. Είναι πιθανό να δημιουργηθεί ελαφρύ οίδημα στην περιοχή που εφαρμόστηκε η θεραπεία, το οποίο δεν διαρκεί περισσότερο από 4 ημέρες.