Αίμα στα ούλα: 12 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

12 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το αίμα στα ούλα από την περιοδοντολόγο Ειρήνη Γεωργίου.

12 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το αίμα στα ούλα από την περιοδοντολόγο Ειρήνη Γεωργίου.

Η αιμορραγία στα ούλα αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι ήδη πάσχουμε από κάποια νόσο των ούλων. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε 12 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το αίμα στα ούλα σύμφωνα με την περιοδοντολογο Δρ. Ειρήνη Γεωργίου.

1. Η αιμορραγία στα ούλα δεν είναι φυσιολογική. Είναι το πρώτο παθογνωμονικό σημείο που θα παρατηρήσει κάποιος και υποδεικνύει την ύπαρξη νόσου, τουλάχιστον ουλίτιδας.

2. Αρκούν 3 εβδομάδες πλημμελούς στοματικής υγιεινής για να εκδηλωθεί ουλίτιδα και κατ’ επέκταση αιμορραγία στα ούλα.

3. Τα ούλα των καπνιστών δεν ματώνουν ιδιαίτερα καθώς η αγγειοσύσπαση που προκαλείται από τη νικοτίνη στα τριχοειδή καμουφλάρει ένα από τα βασικά σημάδια της παρουσίας φλεγμονής. Σε αυτή την περίπτωση το γεγονός ότι τα ούλα δεν ματώνουν δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει νόσος.

4. Τα λεπτά ούλα ματώνουν με μεγαλύτερη ευκολία από τα παχιά ούλα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχουν και από μεγαλύτερης βαρύτητας νόσο.

5. Καθώς η περιοδοντιτιδα εξελίσσεται σε βαρύτητα, η αιμορραγία μπορεί να ελαττώνεται, γιατί η φλεγμονή μετατοπίζεται στο βάθος του θυλάκου, κοντά στο κόκκαλο.

6. Η αιμορραγία των ούλων μπορεί να παρουσιάζει περιόδους έξαρσης και ύφεσης, αντίστοιχα με την εξέλιξη της φλεγμονής στο περιοδόντιο που χαρακτηρίζεται από περιοδικότητα.

7. Η βελτίωση της στοματικής υγιεινής σε επίπεδο τεχνικής, συχνότητας και καταλληλότητας των μέσων που εφαρμόζονται (οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα και βουρτσάκια μεσοδοντίου καθαρισμού) μπορούν να βελτιώσουν την αιμορραγία των ούλων, δεν αρκούν όμως να θεραπεύσουν τη νόσο από μόνα τους.

8. Η χρήση των στοματικών διαλυμάτων δεν επηρεάζει ουσιαστικά την αιμορραγία των ούλων και βέβαια δεν θεραπεύουν την υποκείμενη νόσο (ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα).

9. Η αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αυξημένη. Οι ορμονικές διακυμάνσεις αυτής της περιόδου επιβαρύνουν όχι μόνο την αιμορραγία στα ούλα, αλλά και την εξέλιξη του ενδεχόμενου νοσηρού υπόβαθρου, γι’ αυτό και προτιμούμε να ξεκινούμε μια εγκυμοσύνη έχοντας θεραπεύσει την πιθανή ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα που προϋπάρχει.

10. Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ενδέχεται να ενισχύει ή να ελαττώνει την αιμορραγία στα ούλα. Οι όποιες διακυμάνσεις της αιμορραγίας των ούλων είναι πρόσκαιρες, διαρκούν όσο και η λήψη των φαρμάκων και πρέπει να αξιολογούνται από ειδικό.

11. Τα ούλα των διαβητικών ασθενών γενικά χαρακτηρίζονται από έντονη αιμορραγία και περιοδοντικά αποστήματα. Εδικά αυτή η ομάδα ασθενών θεωρείται υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση περιοδοντίτιδας προχωρημένης βαρύτητας και απώλεια της φυσικής οδοντοφυΐας σε νεαρή ηλικία.

12. Τα υγιή ούλα δεν πρέπει να ματώνουν ποτέ και για κανένα λόγο. Η υγεία των ούλων είναι εφικτή, μπορεί να αποκατασταθεί, μα κυρίως μπορεί να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου. Αρκεί να εφαρμόζονται απλές και βασικές λεπτομέρειες που κατά βάση σχετίζονται με τη στοματική υγιεινή και την πρόληψη.