Χειρουργική εξαγωγή δοντιού

Οι λόγοι που οδηγούν ένα δόντι σε εξαγωγή είναι οι ακόλουθοι:

1. Μια πολύ βαθιά τερηδόνα
2. Εκτεταμένη περιοδοντική καταστροφή
3. Απορρόφηση ρίζας που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία
4. Κάταγμα με τρόπο που δεν δύναται να αποκατασταθεί
5. Κακή θέση δοντιού στο φραγμό όπως λόγου χάρη ένα έγκλειστο δόντι
6. Για ορθοδοντικούς λόγους

Η εξαγωγή ενός δοντιού με τη σειρά της γεννάει διάφορα προβλήματα όπως, αισθητικά, σύγκλεισης, ομιλίας, μάσησης, κ.α

Για το λόγο αυτό η εξαγωγή ενός δοντιού είναι πάντοτε η έσχατη λύση, και όταν αναπόφευκτα οδηγούμαστε στην απώλεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών κύριο μέλημά μας είναι να αποκατασταθούν το συντομότερο, με τον καλύτερο για τον συγκεκριμένο ασθενή τρόπο.

Για να γίνει μια χειρουργική εξαγωγή προηγείται πάντοτε βαθιά τοπική αναισθησία.

Κατόπιν προχωράμε σε αποκόλληση του δοντιού από τα ούλα και με ειδικά εργαλεία σπρώχνουμε το δόντι να βγει από το φατνίο του.

Κατά την διαδικασία αυτή οι ασθενείς δεν αισθάνονται καθόλου πόνο, αισθάνονται όμως την πίεση του δοντιού που μετακινείται από την θέση του. Αυτό το συναίσθημα της πίεσης δεν προκαλεί καμιά δυσφορία ή κάποιο άλλο δυσάρεστο συναίσθημα στον ασθενή.

Σε κάποιες περιπτώσεις για να είναι η εξαγωγή του δοντιού λιγότερο τραυματική κόβουμε το προς εξαγωγή δόντι σε κομμάτια, και η εξαγωγή ολοκληρώνεται τμηματικά. Μετά την εξαγωγή καθαρίζεται το φατνίο και μπαίνουν κατ΄ εκτίμηση ράμματα για αιμόσταση.

Ανάλογα με την περίπτωση και το σχέδιο θεραπείας, μια εξαγωγή μπορεί να ακολουθείται με κάποια μορφή ανάπλασης για διατήρηση ή αύξηση των διαστάσεων του μετεξακτικού φατνίου στην περιοχή της εξαγωγής.