Χειρουργική εξάλειψη θυλάκων

Όταν οι περιοδοντικοί ιστοί είναι υγιείς, τα ούλα περιβάλλουν σφιχτά και σταθερά τα δόντια, όπως ένα ζιβάγκο το λαιμό σας. Όταν υπάρχει φλεγμονή τα ούλα γύρω από τα δόντια χαλαρώνουν, το κόκκαλο που περιβάλλει τα δόντια καταστρέφεται και τα δόντια κουνιούνται και τέλος πέφτουν.

Η βασική αιτία αυτής της φλεγμονής που λέγεται περιοδοντική νόσος είναι τα μικρόβια. Καθώς το κόκκαλο γύρω από τα δόντια καταστρέφεται σχηματίζεται θύλακος. Ο θύλακος αυτός αποτελεί χώρο συγκέντρωσης νέων μικροβίων με αποτέλεσμα η φλεγμονή να συνεχίζεται, και η καταστροφή στο κόκκαλο να εξελίσσεται και ο θύλακος να βαθαίνει, μέχρι το δόντι να πέσει. Επομένως ο βασικός μας στόχος κατά την περιοδοντική θεραπεία είναι οι θύλακοι αυτοί να εξαλείφονται.

Οι ρηχοί θύλακοι με βάθος μέχρι 5mm αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά με συντηρητικές τεχνικές. Οι βαθύτεροι θύλακοι όμως με βάθος από 5mm και πάνω, χρειάζονται περαιτέρω χειρουργική αντιμετώπιση. Για το σκοπό αυτό έχουν αναπτυχθεί διάφορες χειρουργικές τεχνικές που ανάλογα με τη μορφή και το μέγεθος της βλάβης έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη ένδειξη. Αυτές είναι: α) αφαιρετικές τεχνικές με ταυτόχρονη χειρουργική οστού, β) αναπλαστικές τεχνικές, γ)ριζική απόξεση με κρημνό.

α) Αφαιρετικές τεχνικές με ταυτόχρονη χειρουργική οστού.

Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται αποκόλληση των ούλων από τα δόντια και το κόκκαλο, και ο φλεγμονώδης-κοκκιώδης ιστός αφαιρείται. Επιπλέον οι ρίζες των δοντιών καθαρίζονται από υπολείμματα πέτρας-τρυγίας και τοξίνες μικροβίων με ριζική απόξεση. Το κόκκαλο γύρω από τα δόντια αναδιαμορφώνεται. Λειαίνεται ή αφαιρείται με ειδικές φρέζες ή laser σκληρών ιστών, ώστε η επιφάνειά του να εξομαλύνεται και να μην αφήνει υποσκαφές που μελλοντικά θα λειτουργήσουν ως νέες κρύπτες μικροβίων. Τέλος τα ούλα ράβονται ξανά γύρω από τα δόντια έτσι ώστε να είναι σε στενή επαφή γύρω από το κόκκαλο.

Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται προβλέψιμη εξάλειψη των θυλάκων, αλλά ορισμένες φορές αφήνει έντονο αισθητικό πρόβλημα και υπερευαισθησία που αντιμετωπίζεται σε δεύτερο χρόνο, γιατί αποκαλύπτεται μέρος της ρίζας των δοντιών στο στόμα. Επιπλέον, δόντια με μικρή υπολειπόμενη οστική στήριξη δεν καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στην καταπόνηση της επέμβασης και χάνονται διεγχειρητικά ή άμεσα μετεγχειρητικά.

β) Αναπλαστικές τεχνικές: Κατευθυνόμενη ιστική ανάπλαση, οστική ανάπλαση.

Σε κάποιες βλάβες συγκεκριμένης μορφολογίας υπάρχει η δυνατότητα, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να γίνει ανάπλαση του χαμένου κόκκαλου γύρω από τα δόντια. Η πιο σημαντική προϋπόθεση που επηρεάζει μάλιστα το ποσοστό επιτυχίας των τεχνικών αυτών είναι η μορφολογία των βλαβών. Η ιδανική μορφολογία είναι αυτή που το κόκκαλο έχει καταστραφεί σε γωνία με τον επιμήκη άξονα του δοντιού, ή όταν σχηματίζει κρατήρα στη μέση του οποίου είναι το δόντι.

Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται πάλι τομή των ούλων, τα ούλα απομακρύνονται από το κόκκαλο και τα δόντια, και αφαιρείται ο φλεγμονώδης ιστός. Γίνεται ριζική απόξεση για να καθαριστούν οι ρίζες από υπολείμματα πέτρας και τοξίνες μικροβίων, και τοποθετείται μέσα στη βλάβη του οστού –στη γωνιώδη βλάβη ή τον κρατήρα- οστικό μόσχευμα. Αυτό το οστικό μόσχευμα είναι κόκκαλο που έχουμε πάρει είτε από τον ίδιο τον ασθενή (αυτομόσχευμα), είτε υπάρχει στο εμπόριο.

Τα οστικά μοσχεύματα που υπάρχουν στο εμπόριο μπορεί να είναι συνθετικά, μπορεί όμως και να προέρχονται από άλλο άνθρωπο ή ζώο. Στην περίπτωση αυτή έχουν δεχθεί την απαραίτητη επεξεργασία ώστε να είναι εντελώς ακίνδυνα για τους λήπτες. Η επιλογή του τύπου μοσχεύματος που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, και γίνεται πάντοτε με γνώμονα την επιτυχία του (στόχου να αναπλαστεί το χαμένο κόκκαλο) σε συνδυασμό με την προτίμηση του ασθενή. Το μόσχευμα που τοποθετήθηκε στη βλάβη, καλύπτεται με μια μεμβράνη που το προστατεύει και βοηθάει την επούλωση, και τα ούλα ξαναράβονται γύρω από τα δόντια.

Η κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα και ο αρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την επούλωση στις τεχνικές ανάπλασης οστού.

γ) Ριζική απόξεση με κρημνό.

Η τεχνική αυτή επιλέγεται εκεί που οι θύλακοι δεν είναι πολύ βαθείς, ωστόσο όμως η φλεγμονή δεν αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με τη ριζική απόξεση μόνο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται πάλι τομή και αποκόλληση των ούλων από τα δόντια και το κόκκαλο, αφαιρείται ο φλεγμονώδης ιστός με την ριζική απόξεση καθαρίζεται η επιφάνεια της ρίζας από υπολείμματα πέτρας και τοξίνες μικροβίων. Τα ούλα ράβονται πάλι γύρω από τα δόντια.

Η επιτυχής εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων, σε συνδυασμό με προσεκτική και αποτελεσματική στοματική υγιεινή από την πλευρά του ασθενούς και επιπλέον, συνέπεια στις επανεξετάσεις και τους καθαρισμούς στο ιατρείο ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει καθορίσει ο γιατρός για κάθε ασθενή ξεχωριστά, είναι τα σημεία κλειδιά για να διατηρηθεί η υγεία στους περιοδοντικούς ιστούς. Η εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί επιτυχώς, αναίμακτα και χωρίς πόνο με την συνδυαστική χρήση laser μαλακών και σκληρών ιστών.