Δοντια - Όσα κάνουν γερά τα δόντια σας

Τα δοντια και τα ούλα χρειάζονται σωστή και ολοκληρωμένη, καθημερινή φροντίδα για να είναι υγιή, με την ενδεδειγμένη και προβλεπόμενη τεχνική, ώστε να προλαμβάνουν τις ασθένειες και προάγουν τη στοματική υγεία.

Το όμορφο και λαμπερό χαμόγελο είναι το αποτέλεσμα της καλής στοματικής υγείας.

Δείτε πώς μπορείτε να προστατεύετε την υγεία των δοντιών και των ούλων σας ώστε να έχετε πάντα υγιή και γερή οδοντοστοιχία.

Καθημερινός καθαρισμός με συνέπεια και επιμέλεια

Η οδοντική μικροβιακή πλάκα προκαλεί τερηδόνα στα δοντια και είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας στους περιοδοντικούς ιστούς.

Ο καθαρισμός της στοματικής κοιλότητας που διενεργείται με συνέπεια και επιμέλεια, ελαττώνει το συνολικό μικροβιακό φορτίο της στοματικής κοιλότητας.

Κάθε βούρτσισμα σε πλήρη οδοντικό φραγμό για να είναι αποτελεσματικό δεν μπορεί να διαρκεί λιγότερο από 2 λεπτά και είναι απαραίτητο να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ.

Η οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι μαλακή ως προς τη σκληρότητα, με μικρή κεφαλή για να φτάνει εύκολα και στα πίσω δοντια.

Αν παρατηρήσετε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας να «ανοίγουν» ή να αραιώνουν, τότε πρέπει να προμηθευτείτε μία καινούρια για να είναι αποτελεσματική.

Χρησιμοποιείτε σε κάθε βούρτσισμα οδοντόκρεμα με φθόριο στη γεύση της προτίμησής σας.

Σημαντικό είναι επιπλέον να καθαρίζετε εξίσου καλά όλες οι επιφάνειες του κάθε δοντιού.

Οι επιφάνειες ανάμεσα στα δοντια καθαρίζονται με τη χρήση οδοντικού νήματος ή ειδικά σχεδιασμένων μεσοδοντίων βουρτσών, ανάλογα με την ένδειξη.

Αν δεν γνωρίζετε ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήση τους, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας.

Τα στοματικά διαλύματα δρουν κατά βάση επικουρικά, η χρήση τους ενδείκνυται κυρίως μετεγχειρητικά, όταν δεν δύναται να πραγματοποιηθεί βούρτσισμα και μεσοδόντιος καθαρισμός.

Προληπτικά μέτρα ενάντια στα οδοντικά προβλήματα

Ο σωστός καθαρισμός σε συνδυασμό με τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο και την αποφυγή κατανάλωσης ζάχαρης βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών.

Είναι γνωστό πως η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες πλήτουν τα δοντια, καθώς «κολλάνε» πάνω σε αυτά και τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας τα αξιοποιούν και παράγουν οξέα που δρουν καταστρεπτικά.

Γι αυτό τον λόγο είναι σημαντικό όταν γίνεται κατανάλωση τροφίμων και ποτών με ζάχαρη και υδατάνθρακες, να ακολουθεί επιμελημένο βούρτσισμα των δοντιών.

Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας της οδοντοστοιχίας και του στόματος.

Φροντίστε να επισκέπτεστε το οδοντιατρείο κάθε 6 μήνες -το αργότερο μία φορά κάθε χρόνο.

Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι κατόπιν υπόδειξης του οδοντιάτρου τους χρειάζονται τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο και προληπτικές οδοντιατρικές παρεμβάσεις πολύ νωρίτερα από το 6μηνο.

Μόνο έτσι θα καταφέρετε να προλάβετε κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα στο αρχικό στάδιο εξέλιξής του.

Μεριμνήστε οι ίδιοι για τον προληπτικό έλεγχο των δοντιών σας, τον καθαρισμό και τη φθορίωση τους.

Σωστή αντιμετώπιση ενός οδοντικού προβλήματος

Όσο πιο γρήγορα απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας για κάποιο σύμπτωμα που εμφανίστηκε στα δοντια ή τα ούλα σας, τόσο πιο σύντομα θα γίνει η διάγνωση και θα λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

«Η γειτόνισσα, ο φίλος, ο κουμπάρος και η ξαδέρφη» όσο συναφές πρόβλημα και να αντιμετώπισαν δεν είναι οι κατάλληλοι σύμβουλοι σε θεραπευτικό επίπεδο!

Σε καμία περίπτωση μην περιμένετε να νιώσετε πόνο ή να σχηματιστεί οίδημα για να πάτε στον ιατρό.

Αν παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας ματώνουν στο βούρτσισμα, χρειάζεται να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας γιατί πιθανώς έχετε ουλίτιδα.

Όταν νιώσετε πόνο με την κατανάλωση κρύου προϊόντος διατροφής, πάλι το οδοντιατρείο είναι η μόνη σας διέξοδος.

Σε περίπτωση που από ατύχημα χάσετε ένα δόντι ή μέρος αυτού, δεν πρέπει να καθυστερήσετε.

Επισκεφτείτε το εφημερεύον νοσοκομείο ή τον οδοντίατρό σας άμεσα.

Με άλλα λόγια, η κινητοποίησή σας πρέπει να είναι άμεση σε κάθε σύμπτωμα που εμφανίζεται στη στοματική σας κοιλότητα.

Όπως κάθε πρόβλημα υγείας, έτσι και τα οδοντιατρικά προβλήματα αντιμετωπίζονται ευκολότερα και οικονομικότερα σε επίπεδο πρόληψης ή στην απαρχή τους!