Οι αισθητικές και θεραπευτικές βελτιώσεις που μας δίνει το Laser

Kαλεσμένη στην εκπομπή ‘Be Well’ η περιοδοντολόγος κα. Ειρήνη Γεωργίου. Aναλύει πως μπορεί η σύγχρονη και ανώδυνη μέθοδος του laser να εφαρμοστεί στον τομέα της οδοντιατρικής για αισθητικούς και θεραπευτικούς λόγους και τα οφέλη που προσφέρει στους ασθενείς.

•Οι αισθητικές βελτιώσεις που μας δίνει το laser

Μπορώ να κάνω λεύκανση με laser;

Τα laser ως μία από τις σύγχρονες τεχνολογίες μας βοηθούν να κάνουμε λεύκανση πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στα δόντια μας.

Είναι η μόνη τεχνολογία που επιτρέπει την λεύκανση των δοντιών με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στην επιφάνειά τους.
Μπορούν να εφαρμοστούν είτε σε μεμονωμένα δόντια είτε σε ομάδες δοντιών, ανάλογα με την ανάγκη τους και την αντοχή τους.

Μπορούμε να διορθώσουμε το σχήμα των ούλων με τη χρήση laser;

Το σχήμα και το περίγραμμα των ούλων διορθώνεται πολύ γρήγορα, αναίμακτα και αποτελεσματικά με την εφαρμογή των laser.

Για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ένα πιο όμορφο και πιο αστραφτερό χαμόγελο, η διόρθωση του περιγράμματος των ούλων με laser μπορεί να συνδυαστεί με λεύκανση υποβοηθούμενη από τα laser και επιπρόσθετα με αισθητικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις επί των δοντιών, ρητίνης ή πορσελάνης.

Μπορώ να διορθώσω τη μελάγχρωση ούλων με το laser?

Η μελάγχρωση των ούλων οφείλεται είτε στην εναπόθεση μελανίνης γιατί τα ίδια τα άτομα είναι μελαχρινοί, είτε στην εναπόθηση χρωστικών από το κάπνισμα ή χρωστικών από βαρέα μέταλλα και οξείδια μετάλλων από προσθετικές που φέρουν στο στόμα τους.

Η μελάγχρωση των ούλων που οφείλεται στην εναπόθεση μελανίνης, αντιμετωπίζεται 100% άμεσα και αποτελεματικά με την εφαρμογή των laser, με μια διαδικασία που λέγεται “laser gum depigmentation”.

Η μελάγχρωση των ούλων που οφείλεται σε άλλους παράγοντες, συνήθως αντιμετωπίζεται μερικώς με την εφαρμογή των laser και ενδεχομένως να χρειαστεί πρόσθετα η εφαρμογή μοσχευμάτων μαλακών ιστών προερχόμενα από τον ίδιο τον ασθενή.

•Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που μας παρέχει το laser.

Όταν τα δόντια είναι πολύ ευαίσθητα στο κρύο και στο ζεστό, μπορεί να μας βοηθήσoυν τα laser;

Η αντιμετώπιση της οδοντινικής ευαισθησίας μπορεί να γίνει με τη χρήση laser κατάλληλου μήκους κύματος και ταυτόχρονα φθοριούχων σκευασμάτων πάνω στην επιφάνεια του δοντιού όταν αυτή είναι ευαίσθητη.

Με αυτό το τρόπο, η ευαισθησία και ο πόνος αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά.

Μυκητιάσεις, στοματίτιδες, άφθες, έλκη και επιχείλιος έρπητας μπορούν να θεραπευτούν με laser;

Οι μυκητιάσεις και οι στοματίτιδες αντιμετωπίζονται πολύ πιο γρήγορα, πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά με τη χρήση laser σε συνδυασμό με την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή.

Τα έλκη και οι άφθες της στοματικής κοιλότητας, αντιμετωπίζονται άμεσα. Ο πόνος περνάει πολύ πιο γρήγορα και το τραύμα κλείνει μέσα σε 1 -2 μέρες.

Τέλος, ο επιχείλιος αλλά και ο ενδοστοματικός έρπητας αντιμετωπίζεται συνδυαστικά με laser και φαρμακευτική αγωγή με άμεσα αποτελέσματα, βοηθώντας στην πρόληψη μελλοντικών υποτροπών.

Γίνεται η θεραπεία της περιοδοντίτιδας με laser;

Η τεχνολογία των laser είναι ο πλέον σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της περιοδοντίτιδας, κάθε βαρύτητας.

Δίνει το πλεονέκτημα μικρότερης παρεμβατικότητας και διατήρησης περισσότερων δοντιών στο φραγμό.

Είναι αναίμακτη θεραπευτική μέθοδος, λιγότερο οδυνηρή και δεν χρειάζεται οι ασθενείς να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν για άλλους λόγους.

Ποιά πλεονεκτήματα μας δίνει η χρήση του laser γενικά;

Τα laser είναι μια σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα της οδοντιατρικής που μπορεί να εφαρμόζεται τόσο σε δόντια όσο και σε μαλακούς ιστούς. Η εφαρμογή των laser σε μαλακούς ιστούς παρέχει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές θεραπευτικές τεχνικές.

Οι θεραπευτικές εφαρμογές των laser είναι λιγότερο παρεμβατικές και κατάλληλες για ασθενείς που έρχονται απο την περιφέρεια ή το εξωτερικό. Οι θεραπείες είναι πλέον πολύ πιο εύκολες, γρήγορες και ανώδυνες και η επούλωση είναι ταχύτερη. Στο 90% των περιπτώσεων δεν χρειάζονται ράμματα.

Οι ασθενείς λαμβάνουν πολύ λιγότερα παυσίπονα λόγω της αιμόστασης και της αντιμικροβιακης δράσης τους, και αποτελούν κατάλληλη θεραπεία και για ασθενείς που λαμβάνουν χημειοπροφύλαξη ή αντιπηκτική αγωγή.

Οι ασθενείς μετά τη θεραπεία τους, μπορούν άμεσα να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους και στις δραστηριότητές τους.