Εμφυτεύματα Δοντιών

Τα εμφυτεύματα δοντιων έχουν σχεδιαστεί για να αντικαθιστούν τα ελλείποντα δόντια με τρόπο που να δείχνουν, να λειτουργούν και ο ασθενής να αισθάνεται όπως με τα φυσικά του δόντια.

02

Εμφυτευματα σαν φυσικά.

Ένας άνθρωπος που έχει χάσει τα δόντια του βάζοντας εμφυτεύματα αποκτά ξανά την δυνατότητα να τρώει όπως πριν, να χαμογελά με άνεση και αυτοπεποίθηση και να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές του υποχρεώσεις γνωρίζοντας ότι τα δόντια του δείχνουν απόλυτα φυσικά, και ότι το κόκκαλο στις γνάθους του δεν θα απορροφηθεί και η όψη του προσώπου του δεν θα αλλάξει.

Πρόκειται για μικρές βίδες τιτανίου που τοποθετούνται στις γνάθους, στη θέση των φυσικών δοντιών και παίζουν το ρόλο της ρίζας του δοντιού που λείπει. Το κόκκαλο συνδέεται με το τιτάνιο τόσο ισχυρά που αυτή η βίδα τιτανίου, δηλαδή μπορεί να στηρίξει πάνω της ένα τεχνητό δόντι. Αντικαθιστώντας τα ελλείποντα δόντια δημιουργούμε τις συνθήκες για να μην απορροφηθεί το κόκκαλο της φατνιακής ακρολοφίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η απορρόφηση του οστού που προκαλείται μετά την απώλεια των φυσικών δοντιών αλλάζει την φυσιογνωμία του προσώπου, το οποίο φαίνεται κουρασμένο, γερασμένο και ντροπαλό. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα δόντι, να αντικαταστήσουμε περισσότερα από ένα ελλείποντα δόντια ή και όλα τα δόντια.

εμφυτεύματα δοντιώνΗ τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί ο απαραίτητος ακτινολογικός έλεγχος που συνίσταται σε αξονική τομογραφία ή/και πανοραμική ακτινογραφία. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ακτινογραφίες αυτές γίνονται τοποθετώντας ο ασθενής στο στόμα του ένα νάρθηκα που ονομάζεται ακτινογραφικός νάρθηκας. Ο νάρθηκας αυτός κατασκευάζεται από τον οδοντίατρο και πάνω του έχει σημειωμένες με υλικό που φαίνεται στην ακτινογραφία τις θέσεις που θα θέλαμε να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα. Η λήψη αυτών των εξειδικευμένων ακτινογραφιών και η κατασκευή αυτού του νάρθηκα είναι χρήσιμη για την επιλογή των διαστάσεων των εμφυτευμάτων που πρόκειται να τοποθετηθούν.

Ο ακτινογραφικός αυτός νάρθηκας πολύ συχνά μετατρέπεται σε χειρουργικό. Ο χειρουργικός νάρθηκας σε συνδυασμό με τις ακτινογραφίες μας είναι διεγχειρητικά πολύ σημαντικό βοήθημα για να εντοπιστούν με ακρίβεια οι θέσεις που θα τοποθετηθούν.

1. Αντικατάσταση 1 δοντιού

Αν έχετε χάσει ένα δόντι, αυτό μπορεί να αντικατασταθεί με συγκεκριμένη τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος. Τα πλεονεκτήματα της αντικατάστασης αυτού του δοντιού με Picture1εμφύτευμα έναντι γέφυρας είναι τα ακόλουθα.

Πέραν του ότι το εμφύτευμα δείχνει και λειτουργεί σαν φυσικό δόντι, η αποκατάσταση του ελλείποντος δοντιού με εμφύτευμα δεν επηρεάζει καθόλου τα διπλανά δόντια.

Ως γνωστόν όταν κατασκευάζονται γέφυρες για να αντικατασταθούν ελλείποντα δόντια τροχίζονται τουλάχιστον δύο υγιή, ένα μπροστά και ένα πίσω από το δόντι που λείπει.

Μια γέφυρα όσο καλή και αν είναι κατασκευαστικά είναι μια τεχνητή κατασκευή πάνω σε μια φυσική οδοντική ουσία. Το σημείο της ένωσης του φυσικού δοντιού και της γέφυρας είναι ένα σημείο που μαζεύει πολλά μικρόβια και δύσκολα καθαρίζεται επαρκώς. Είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της όλης κατασκευής και το σημείο έναρξης των περισσοτέρων προβλημάτων. Γι αυτό και κάποια χρόνια μετά την κατασκευή και τοποθέτηση μιας γέφυρας, επιστρέφουμε στην περιοχή για να αντιμετωπίσουμε μια τερηδόνα, μια απονεύρωση ή ένα περιοδοντικό πρόβλημα που προέκυψε.

Ένα εμφυτευμα αντικαθιστά μια ρίζα, τη ρίζα του δοντιού που λείπει, και αν δεν αντικατασταθεί έγκαιρα το κόκκαλο απορροφάται. Ακόμη και όταν τοποθετείται γέφυρα, επειδή δεν αντικαθίσταται η ρίζα του δοντιού, το κόκκαλο κάτω από τη γέφυρα με τον καιρό συρρικνώνεται και δημιουργεί ένα κενό. Αντικαθιστώντας σύντομα τα δόντια που χάνονται προστατεύουμε το κόκκαλο των γνάθων από την απορρόφηση.

Μακροχρόνια ένα εμφύτευμα είναι πιο αισθητικό από μια γέφυρα. Άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα μετά την κατασκευή μιας γέφυρας το κόκκαλο κάτω από αυτή απορροφάται, και μαζί με αυτό και τα ούλα που ακουμπούν πάνω του. Δημιουργείται έτσι ένα αντιαισθητικό κενό που επιπλέον δυσκολεύει κατά την μάσηση και την ομιλία. Σε πολλές περιπτώσεις, με την υποχώρηση αυτή των ούλων αποκαλύπτεται γύρω από το στήριγμα της γέφυρας ένα γκρίζο δαχτυλίδι που είναι το μέταλλο από την κατασκευή. Αυτό το μέταλλο πέραν του ότι είναι αντιαισθητικό, επιπλέον οξειδώνεται, και τα οξείδια αυτά περνούν στα ούλα και τα βάφουν γκριζόμαυρα. Η αλλοίωση αυτή των ούλων διορθώνεται έως ένα βαθμό και σχετικά δύσκολα.

Χειρουργική διαδικασία

Το εμφύτευμα που μοιάζει με μικρή βίδα ή κύλινδρο, τοποθετείται στο κόκκαλο των γνάθων. Πιο συγκεκριμένα γίνεται μια τομή στα ούλα στο κομμάτι που πρόκειται να τοποθετηθεί το εμφύτευμα, και τα ούλα απομακρύνονται από το κόκκαλο. Εντοπίζεται η θέση που θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα και ανοίγεται στο σημείο αυτό φρεάτιο στις διαστάσεις του εμφυτεύματος που θα τοποθετηθεί. Εκεί τοποθετείται το εμφύτευμα, το οποίο παραμένει 3-6 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωσή του με το κόκκαλο. Το εμφύτευμα αυτό μπορεί να καλύπτεται από ούλα ή να έρχεται εξ΄αρχής σε επικοινωνία με το στοματικό περιβάλλον, ανάλογα με την κρίση του θεράποντα. Κατά την διάρκεια αυτών των 3-6 μηνών τοποθετείται πάνω από το εμφύτευμα προσωρινή προσθετική αποκατάσταση η οποία ακουμπάει σε αυτό ή συνηθέστερα στα διπλανά δόντια.

Στην περίπτωση που το εμφύτευμα τοποθετηθεί κάτω από τα ούλα, 3-6 μήνες μετά την εμφύτευση ακολουθεί ένα δεύτερο χειρουργικό στάδιο κατά το οποίο αποκαλύπτεται στο στοματικό περιβάλλον. Στη φάση αυτή τοποθετείται πάνω από το εμφύτευμα μια μικρή βίδα για να εφαρμοστεί αργότερα η τελική προσθετική αποκατάσταση. Η τοποθέτηση της προσθετικής πάνω στο εμφύτευμα γίνεται περίπου 4 εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του, αφού τα ούλα γύρω του έχουν επουλωθεί. Άμεσα μετά την τοποθέτηση της προσθετικής πάνω στο εμφύτευμα η αισθητική και η λειτουργία της περιοχής επανέρχονται στο φυσιολογικό, και με σωστή φροντίδα και παρακολούθηση μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτη για πάρα πολλά χρόνια.

2. Αντικατάσταση πολλών δοντιών

Στην περίπτωση που έχετε χάσει περισσότερα από ένα δόντια, αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με γέφυρες που στηρίζονται πάνω σε εμφυτεύματα δοντιών. Δεν είναι απαραίτητο –θα λέγαμε μάλιστα πως είναι και επιστημονικά υπερβολικό- να τοποθετηθούν τόσα εμφυτεύματα όσα είναι τα δόντια που λείπουν. Η κατασκευή γεφυρών είναι επίσης πλεονεκτική συγκριτικά με τις άλλες λύσεις αποκατάστασης της μερικής νωδότητας που υπάρχουν.

Τα πλεονεκτήματα της αποκατάστασης των ελλειπόντων δοντιών είναι επίσης πολλά. Πέραν της αισθητικής και της βελτιωμένης λειτουργικότητας της περιοχής δεν επιβαρύνονται καθόλου τα φυσικά δόντια. Δεν τροχίζονται για να τοποθετηθεί πάνω τους γέφυρα και πολύ περισσότερο δεν στηρίζουν κινητή αποκατάσταση (μασελάκι), που τα επιβαρύνει με μεγάλες ανεξέλεγκτες δυνάμεις.

Επιπλέον δεδομένου ότι τοποθετούνται μέσα στο κόκκαλο στη θέση κάποιων ριζών που λείπουν, διαφυλάσσεται το κόκκαλο, και δεν απορροφάται, με όλα τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η διατήρηση αναλλοίωτων των διαστάσεων της φατνιακής ακρολοφίας. Τα πλεονεκτήματα αυτά σχετίζονται τόσο με αισθητικούς όσο και με λειτουργικούς και βιολογικούς παράγοντες που έχουν με λεπτομέρεια αναφερθεί.

Σε βάθος χρόνου οι επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις (προσθετικές αποκαταστάσεις) παραμένουν αισθητικά και λειτουργικά ικανοποιητικές και με σωστή συντήρηση μπορούν να διατηρηθούν χωρίς προβλήματα για πάρα πολλά χρόνια. Αντίθετα στην περίπτωση που έχουμε γέφυρες ο κίνδυνος να αναπτυχθεί τερηδόνα ή να χρειαστεί απονεύρωση κ.α., σε κάποιο από τα στηρίγματα της γέφυρας είναι αυξημένος.

3. Αντικατάσταση όλων των δοντιών

Αν έχετε χάσει όλα σας τα δόντια, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να σας βοηθήσουν να τα αποκαταστήσετε κατά τρόπο φυσικό, αισθητικό και λειτουργικά κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.

Η αντιμετώπιση αυτής της περίπτωσης νωδότητας έχει πολλά και ουσιαστικά πλεονεκτήματα. στην περίπτωση που λείπουν όλα τα δόντια από το στόμα η εναλλακτική των εμφυτευμάτων λύση είναι μόνο οι ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες). Οι μασέλες όμως έχουν μια σειρά μειονεκτημάτων:

Μασέλα στην πάνω γνάθο:

1. Πρέπει να επεκτείνεται προς τα πίσω αρκετά για να έχει καλύτερη συγκράτηση

2. Καλύπτεται η υπερώα-ουρανίσκος και έτσι ελαττώνεται η αίσθηση του ζεστού και του κρύου κατά την λήψη φαγητού.

3. Δυσκολεύει πολύ τη μάσηση σκληρών τροφών

4. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα απορροφάται το κόκκαλο και χρειάζεται επισκευή ή αντικατάσταση.

5. Κατά το πρώτο χρονικό διάστημα τουλάχιστον τραυματίζει τα ούλα και τους βλεννογόνους.

6. Αν δεν καθαρίζεται επαρκώς συχνά αποτελεί αιτία για την ανάπτυξη μυκητιάσεων και στοματίτιδας.

7. Είναι περιορισμένης αισθητικής.

8. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πρέπει να αφαιρείται από το στόμα.

Μασέλα στην κάτω γνάθο:

1. Πρέπει να επεκτείνεται αρκετά βαθιά προς την γλώσσα για να έχει καλή συγκράτηση

2. Δυσκολεύει κατά την ομιλία γιατί μπορεί να ανασηκώνεται από τη θέση της ή να εμποδίζει την κινητικότητα της γλώσσας.

3. Δυσκολεύει πολύ τη μάσηση σκληρών τροφών

4. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα απορροφάται το κόκκαλο και χρειάζεται επισκευή ή αντικατάσταση.

5. Κατά το πρώτο χρονικό διάστημα τουλάχιστον τραυματίζει τα ούλα και τους βλεννογόνους.

6. Αν δεν καθαρίζεται επαρκώς συχνά αποτελεί αιτία για την ανάπτυξη μυκητιάσεων και στοματίτιδας.

7. Είναι περιορισμένης αισθητικής.

8. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πρέπει να αφαιρείται από το στόμα.

Αποκατάσταση ολικής νωδότητας με εμφυτεύματα

Α. Επένθετες οδοντοστοιχίες 

Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για την κατασκευή τροποποιημένων οδοντοστοιχιών ώστε να μην έχουν τα μειονεκτήματα αυτών. Οι τροποποιημένες αυτές οδοντοστοιχίες κουμπώνουν πάνω στα εμφυτεύματα και είναι πάρα πολύ σταθερές. Για μια επένθετη οδοντοστοιχία στην πάνω γνάθο χρειάζονται 4 εμφυτεύματα, ενώ για μια επένθετη οδοντοστοιχία στην κάτω γνάθο χρειάζονται 2.

Πλεονεκτήματα επένθετης οδοντοστοιχίας πάνω σε εμφυτεύματα της πάνω γνάθου

1. Είναι λύση που κατασκευάζεται για να αντέξει και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα πολλά χρόνια.

2. Είναι σταθερή γιατί κουμπώνει πάνω στα εμφυτεύματα.

3. Δεν εμποδίζει τη μάσηση σκληρών τροφών.

4. Ο ασθενής τη συνηθίζει γρήγορα μετά την τοποθέτησή της.

5. Δεν καλύπτεται ο ουρανίσκος οπότε δεν αλλοιώνεται η αίσθηση και η γεύση κατά την λειτουργία της μάσησης.

6. Δεν απορροφάται το κόκκαλο στο βαθμό που απορροφάται με την μασέλα.

7. Δεν τραυματίζονται τα ούλα και οι βλεννογόνοι.

8. Δεν προδιαθέτει για την ανάπτυξη μυκητιάσεων και στοματίτιδας.

9. Έχει πολύ καλή αισθητική.

10. Είναι λύση σχετικά οικονομική.

11. Η χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μικρής έκτασης.

Πλεονεκτήματα επένθετης οδοντοστοιχίας πάνω σε εμφυτεύματα της κάτω γνάθου

1. Είναι λύση που κατασκευάζεται για να αντέξει και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα πολλά χρόνια.

2. Είναι σταθερή γιατί κουμπώνει πάνω στα εμφυτεύματα.

3. Δεν εμποδίζει τη μάσηση σκληρών τροφών.

4. Ο ασθενής τη συνηθίζει γρήγορα μετά την τοποθέτησή της.

5. Δεν επεκτείνεται βαθιά προς τη γλώσσα, οπότε δεν δυσκολεύει κατά την ομιλία και τη μάσηση.

6. Δεν απορροφάται το κόκκαλο στο βαθμό που απορροφάται με την μασέλα.

7. Δεν τραυματίζονται τα ούλα και οι βλεννογόνοι.

8. Δεν προδιαθέτει για την ανάπτυξη μυκητιάσεων και στοματίτιδας.

9. Έχει πολύ καλή αισθητική.

10. Είναι λύση σχετικά οικονομική.

11. Η χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μικρής έκτασης.

Μειονεκτήματα επένθετης οδοντοστοιχίας 

1. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πρέπει να αφαιρείται από το στόμα

2. Είναι μια κινητή αποκατάσταση

Β. Σταθερές γέφυρες πάνω σε εμφυτεύματα

Στην περίπτωση αυτή τοποθετούνται στις γνάθους εμφυτεύματα και κατασκευάζονται γέφυρες που συγκολλούνται πάνω σε αυτά σταθερά. Οι γέφυρες αυτές δεν αφαιρούνται, και προσφέρουν άριστη αισθητική και λειτουργία. Για μια σταθερή γέφυρα για την άνω γνάθο χρειάζεται να τοποθετηθούν 6-8 εμφυτεύματα, ενώ για την κάτω γνάθο χρειάζονται 5-6 εμφυτεύματα.

Πλεονεκτήματα σταθερής γέφυρας πάνω σε εμφυτεύματα της πάνω γνάθου

1. Είναι λύση που κατασκευάζεται για να αντέξει και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα πολλά χρόνια.

2. Είναι απόλυτα σταθερή και δεν αφαιρείται από τον ασθενή γιατί κολλιέται μόνιμα πάνω στα εμφυτεύματα.

3. Δεν δημιουργείται αρνητική ψυχολογία στον ασθενή γιατί δεν έχει το αίσθημα ότι έχει χάσει όλα του τα δόντια.

4. Ο ασθενής τη συνηθίζει εξαιρετικά γρήγορα μετά την τοποθέτησή της, και αισθάνεται τόσο άνετα όπως με τα φυσικά του δόντια.

5. Παρέχει τη δυνατότητα να φάει ο ασθενής πολύ σκληρές τροφές χωρίς κανένα πρόβλημα.

6. Δεν καλύπτεται ο ουρανίσκος οπότε δεν αλλοιώνεται η αίσθηση κατά την λειτουργία της μάσησης.

7. Δεν τραυματίζονται τα ούλα και οι βλεννογόνοι.

8. Δεν προδιαθέτει για την ανάπτυξη μυκητιάσεων και στοματίτιδας.

9. Έχει πολύ καλή αισθητική. Η προσθετική αποκατάσταση μπορεί να δείχνει απόλυτα φυσική, ενώ δεν απορροφάται το κόκκαλο των γνάθων και δεν αλλάζουν τα χαρακτηριστικά και η έκφραση του προσώπου.

Πλεονεκτήματα σταθερής γέφυρας πάνω σε εμφυτεύματα της κάτω γνάθου

1. Είναι λύση που κατασκευάζεται για να αντέξει και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και για πολλά χρόνια.

2. Είναι απόλυτα σταθερή και δεν αφαιρείται από τον ασθενή γιατί κολλιέται μόνιμα πάνω στα εμφυτευματα.

3. Δεν δημιουργείται αρνητική ψυχολογία στον ασθενή γιατί δεν υπάρχει το αίσθημα ότι έχουν χαθεί όλα του τα δόντια.

4. Ο ασθενής τη συνηθίζει εξαιρετικά γρήγορα μετά την τοποθέτησή της, και αισθάνεται τόσο άνετα όπως με τα φυσικά του δόντια.

5. Παρέχει τη δυνατότητα στον ασθενή να φάει πολύ σκληρές τροφές χωρίς κανένα πρόβλημα.

6. Δεν δυσκολεύει την λειτουργία της γλώσσας κατά την ομιλία και τη μάσηση.

7. Δεν τραυματίζονται τα ούλα και οι βλεννογόνοι.

8. Δεν προδιαθέτει για την ανάπτυξη μυκητιάσεων και στοματίτιδας.

9. Έχει πολύ καλή αισθητική. Η προσθετική αποκατάσταση μπορεί να δείχνει απόλυτα φυσική, ενώ δεν απορροφάται το κόκκαλο των γνάθων και δεν αλλάζουν τα χαρακτηριστικά και η έκφραση του προσώπου.

Μειονεκτήματα σταθερής γέφυρας 

1. Είναι λύση με αυξημένο κόστος

2. Κάποιες φορές μέχρι την ολοκλήρωση και την τοποθέτηση της τελικής προσθετικής χρειάζεται να αναμείνουμε έως και ένα ή ενάμιση χρόνο μέχρι να επουλωθούν οι ιστοί (κόκκαλο και ούλα) γύρω από τα εμφυτεύματα.

Χειρουργική διαδικασία

Τα εμφυτεύματα που μοιάζουν με μικρές βίδες ή κυλίνδρους, τοποθετούνται στο κόκκαλο των γνάθων. Πιο συγκεκριμένα γίνεται μια τομή στα ούλα στην περιοχή που πρόκειται να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα, και τα ούλα απομακρύνονται από το κόκκαλο.

Με τη βοήθεια του χειρουργικού νάρθηκα εντοπίζονται οι θέσεις που θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα και ανοίγονται στα σημεία αυτά φρεάτια στις διαστάσεις των εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν. Εκεί τοποθετούνται τα εμφυτεύματα, τα οποία παραμένουν 3-6 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωσή τους με το κόκκαλο.

Τα εμφυτεύματα αυτά μπορεί να καλύπτονται από ούλα ή να έρχονται εξ΄αρχής σε επικοινωνία με το στοματικό περιβάλλον, ανάλογα με την κρίση του θεράποντα. Κατά την διάρκεια αυτών των 3-6 μηνών τοποθετείται πάνω από τα εμφυτεύματα προσωρινή προσθετική αποκατάσταση. Η αποκατάσταση αυτή μπορεί να είναι μασέλα, ή γέφυρα η οποία ακουμπάει σε δόντια που προορίζονται για εξαγωγή και απλά διατηρούνται για το χρονικό αυτό διάστημα για να στηρίξουν την προσωρινή αποκατάσταση.

Στην περίπτωση που τοποθετούνται κάτω από τα ούλα κατά την εμφύτευσή τους στο κόκκαλο, 3-6 μήνες μετά ακολουθεί ένα δεύτερο χειρουργικό στάδιο και αποκαλύπτονται στο στοματικό περιβάλλον. Στη φάση αυτή τοποθετείται πάνω από τα εμφυτεύματα μία μικρή βίδα για να τοποθετηθεί αργότερα η τελική προσθετική αποκατάσταση. Η τοποθέτηση της προσθετικής γίνεται περίπου 4 εβδομάδες μετά την αποκάλυψη των εμφυτευμάτων, αφού τα ούλα γύρω τους έχουν επουλωθεί. Άμεσα μετά την τοποθέτηση της προσθετικής, η αισθητική και η λειτουργία της περιοχής επανέρχεται στο φυσιολογικό, η ψυχολογία των ασθενών βελτιώνεται και το ηθικό ακμάζει.

Φροντίδα μετά την τοποθέτηση

Η φροντιδα των εμφυτευμάτων δεν διαφοροποιείται από την περιποίηση που απαιτούν τα φυσικά δόντια για να διατηρούνται καθαρά και υγιή.

Μπορεί τα εμφυτεύματα να μην φθείρονται από τις νόσους των φυσικών δοντιών αλλά ο επιμελής καθαρισμός επιβάλλεται προς όφελος της υγείας του οστού και των ούλων που τα περιβάλλουν.

Μπορεί να μην κινδυνεύουν από τερηδόνα όπως τα φυσικά δόντια, κινδυνεύουν όμως, από περιβλενογονίτιδα και περιεμφυτευματίτιδα που είναι νόσοι (των ούλων και του οστού γύρω τους) αντίστοιχες της ουλίτιδας και της περιεμφυτευματίτιδας.

Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε τα τεχνητά δόντια σας όπως ακριβώς χρειάζεται να επιμελείστε τα φυσικά.

Τι μπορεί να τα βλάψει αν δεν καθαρίζονται σωστά

Αν ο ασθενής με οδοντικά εμφυτεύματα αδιαφορήσει για τη φροντίδα της στοματικής του κοιλότητας, ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης περιεμφυτευματικών νόσων.

Η εκδήλωση των εν λόγω νόσων ευνοείται με την παρουσία αθεράπευτης και εν εξελίξει ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας, την πλημμελή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, τον διαβήτη, το stress και με κάποια συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα που ενδεχομένως λαμβάνονται για άλλα προβλήματα γενικής υγείας, αλλά και ορμονικές διαταραχές.

Η συγκέντρωση μικροβίων γύρω από τα εμφυτεύματα με τον καιρό προκαλεί φλεγμονή των περιεμφυτευματικών ιστών.

Οι περιεμφυτευματικές νόσοι ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες: την περιβλεννογονίτιδα και την περιεμφυτευματίτιδα.

Περιβλεννογονίτιδα

Η περιβλεννογονίτιδα είναι η φλεγμονή που αναπτύσσεται γύρω από τα εμφυτεύματα και επηρεάζει τον βλεννογόνο και τα ούλα αμιγώς.

Η φλεγμονή ξεκινάει εξαιτίας της συσσώρευσης μικροβίων στην περιοχή που η θήκη πάνω από το εμφύτευμα έρχεται σε επαφή με τα ούλα.

Τα ούλα που πάσχουν από περιβλεννογονίτιδα γίνονται κόκκινα και ευαίσθητα, πρήζονται και ματώνουν όχι μόνο στην ανίχνευση με τον περιοδοντικό ανιχνευτήρα αλλά και κατά την άσκηση ενδελεχούς στοματικής υγιεινής με μεσοδόντιο καθαρισμό.

Αν η φλεγμονή αφεθεί χωρίς θεραπεία, η περιβλεννογονίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιεμφυτευματίτιδα.

Περιεμφυτευματίτιδα

Η περιεμφυτευματίτιδα συνιστά την εξέλιξη της φλεγμονής γύρω από τα εμφυτεύματα και επηρεάζει επιπλέον το οστούν της γνάθου.

Η επέκταση της φλεγμονής στο κόκκαλο οδηγεί σε απώλεια του οστού που περιβάλλει τα εμφυτεύματα.

Αν η περιεμφυτευματίτιδα βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του οστού, το εμφύτευμα που πάσχει δεν συγκρατείται και πέφτει ή χρειάζεται εξαγωγή.

Η περιεμφυτευματίτιδα για να αντιμετωπιστεί σε πιο πρώιμα στάδια συνήθως απαιτεί χειρουργική θεραπεία, κατά την οποία πραγματοποιείται ενδελεχής καθαρισμός της μολυσμένης επιφάνειας του εμφυτεύματος με διάφορα μέσα (αντισηπτικά διαλύματα, βούρτσες, laser), χειρουργική απομάκρυνση του φλεγμονώδους ιστού, εάν υπάρχει ένδειξη, βάση ανατομίας της οστικής καταστροφής ανάπλαση οστού, και όλα αυτά συνοδευόμενα από εξειδικευμένο αντιβιοτικό σχήμα.

5 συμβουλές για τη φροντιδα των εμφυτευμάτων σας

1.Επιλέξτε κατάλληλη για τις ανάγκες σας οδοντόβουρτσα

Αποφύγετε τις σκληρές οδοντόβουρτσες διότι οι σκληρές τρίχες τους τραυματίζουν τα ούλα σας.

Αυτός ο χρόνιος τραυματισμός σάς αποτρέπει από ένα σωστό και ολοκληρωμένο καθαρισμό των περιεμφυτευματικών ιστών.

Προμηθευτείτε μία οδοντόβουρτσα που να φέρει την ένδειξη «μαλακή», είτε συμβατική είτε ηλεκτρική.

2. Αφιερώστε 2 λεπτά για κάθε βούρτσισμα των δοντιών

… και των εμφυτευμάτων σας, 3 φορές την ημέρα (πρωί, μεσημέρι και βράδυ).

Κανένα βούρτσισμα εκ των τριών δεν είναι λιγότερο σημαντικό από κάποιο άλλο, και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί.

Η βιασύνη στο πλύσιμο των δοντιών δεν βοηθάει στον σωστό καθαρισμό τους, είτε πρόκειται για φυσικά δόντια, είτε για εμφυτεύματα.

3. Καθαρίστε όλες τις επιφάνειες των δοντιών και των εμφυτευμάτων σας

Το φυσικό δόντι αλλά και ένα εμφύτευμα δεν διαθέτει μόνο 2 επιφάνειες όπως πιστεύουν οι περισσότεροι αλλά 4-5 που χρειάζονται σχολαστικό πλύσιμο.

Μην ξεχνάτε τις μεσοδόντιες περιοχές, των οποίων ο καθαρισμός επιτελείται με συγκεκριμένο μέγεθος ειδικά σχεδιασμένων μεσοδοντίων βουρτσών και μην παραλείπετε τις μασητικές επιφάνειες των πίσω.

Προμηθευτείτε τα ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια κατάλληλου μεγέθους ή οδοντικό νήμα για να επιτύχετε αποτελεσματικότερο καθαρισμό.

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.

4. Σταματήστε την κακή συνήθεια του τσιγάρου

Εκτός του ότι το κάπνισμα περιορίζει το προσδόκιμο ζωής σας, επιβαρύνει και την υγεία και την όψη των δοντιών και των εμφυτευμάτων σας.

Η νικοτίνη «αφήνει» καφέ κηλίδες στην επιφάνεια των δοντιών οι οποίες δεν απομακρύνονται με το βούρτσισμα και εισχωρούν στο σμάλτο τους ενώ επιπλέον βάφει τις προσθετικές σας αποκαταστάσεις.

5. Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας

Προγραμματίστε τις επισκέψεις σας στον οδοντίατρο για τακτικό έλεγχο και επαγγελματική προσέγγιση σε επίπεδο διατήρησης του θεραπευτικού σας αποτελέσματος.

Μια στοματική κοιλότητα με εμφυτεύματα χρειάζεται σαφώς στενότερη παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό.

Πώς θα καταφέρετε να διατηρήσετε τα φυσικά και τεχνητά δόντια σας υγιή;

Πηγαίνετε στον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών και της στοματικής σας κοιλότητας το αργότερο κάθε 6 μήνες.

Αν ακολουθείτε τις συμβουλές του, θα καταφέρετε να τα διατηρήσετε υγιή για πάντα.

Εξάλλου τα εμφυτεύματα δεν τοποθετούνται όπως οι συνήθεις προσθετικές αποκαταστάσεις (σφραγίσματα, γέφυρες και στεφάνες) για κάποιο χρονικό διάστημα.

Δεν προβλέπεται να είναι αναλώσιμα!

Πρόκειται για ξένα σώματα που μπαίνουν στον οργανισμό μας για να παραμείνουν χωρίς προβλήματα για πάντα!

Γι αυτό χρειάζεται εξ αρχής να γίνει σωστή και συνειδητή επιλογή θεράποντος ιατρού ή ομάδας εξειδικευμένων γιατρών, υλικών, σχεδίου θεραπείας, χειρουργικών τεχνικών, συνεργαζόμενων εργαστηρίων, αλλά και τακτική επαγγελματική και υπεύθυνη μεταθεραπευτική παρακολούθηση, τόσο από τους θεράποντες ιατρούς όσο και από τους ίδιους ασθενείς.

Τίποτε δεν ζει για πάντα αν εγκαταλειφθεί στην τύχη του!

Πόσες επισκέψεις χρειάζονται;

Η αποκατάσταση των ελλειπόντων δοντιών με την τοποθετηση εμφυτευματων παρουσιάζει αυξητική τάση στις προτιμήσεις των ασθενών.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την πλέον σύγχρονη λύση για την απόκτηση ενός χαμόγελου χωρίς ψεγάδια.

Η μονιμότητα και το άρτιο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα που προσφέρουν είναι οι λόγοι που γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή.

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι ένα τεχνητό υποκατάστατο της ρίζας του φυσικού δοντιού.

Τοποθετείται στη γνάθο του ασθενούς, στη θέση του φυσικού δοντιού ή όπου κρίνεται ως «στρατηγικό» σημείο από τον γιατρό.

Συμπεριφέρεται όπως το φυσικό δόντι και προσφέρει στον ασθενή την ίδια αίσθηση με αυτό μέσα στο στόμα του.

Το εμφύτευμα παρουσιάζει άψογη αισθητική εμφάνιση καθώς δεν διαφέρει στο ελάχιστο από τα φυσικά δόντια που γειτνιάζουν.

Η επιλογή και η εφαρμογή του εμφυτεύματος πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο οδοντίατρο για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Πόσες επισκέψεις χρειάζονται για τη θεραπεία;

Εξαρτάται πάντα από την ιδιαιτερότητα κάθε περιστατικού, αλλά συνήθως δεν απαιτούνται περισσότερες από 7 επισκέψεις στο οδοντιατρείο.

1η επίσκεψη

Ο οδοντίατρος λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και πραγματοποιεί κλινικό έλεγχο στη στοματική του κοιλότητα.

Ο ασθενής παραπέμπεται σε εξειδικευμένα ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια για τον ενδεικνυόμενο ακτινολογικό έλεγχο.

Είναι απαραίτητο να διαπιστωθεί αν το οστό της γνάθου όπου θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα πληροί τις προϋποθέσεις μεγέθους και ποιότητας.

Ακολουθεί συζήτηση μεταξύ του ασθενούς και του θεράποντος ιατρού για να καθοριστούν οι προσδοκίες του πρώτου, το τελικό σχέδιο θεραπείας και το κόστος αυτού.

Όλα τα παραπάνω προσδιορίζονται βάσει των δυνατοτήτων και των προσδοκιών του ασθενή σε συνδυασμό πάντα με τα ευρήματα της κλινικής και ακτινολογικής εξέτασης.

Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα αν η γενική υγεία, η στοματική υγεία και η ανατομική του στόματος του ασθενούς το επιτρέπουν.

Ο προγραμματισμός της θεραπείας γίνεται από τον οδοντίατρο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενούς.

2η επίσκεψη

Ο οδοντίατρος διενεργεί χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος ή των εμφυτευμάτων στη στοματική κοιλότητα του ασθενούς.

Η διαδικασία για την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος διαρκεί 20 λεπτά.

Αν ο ασθενής χρειάζεται 6, η τοποθετηση εμφυτευματων δεν ξεπερνάει τις 2 ώρες.

3η επίσκεψη

Η επίσκεψη προγραμματίζεται μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.

Ο γιατρός χρειάζεται μόλις 5 λεπτά για να κόψει τα ράμματα από τα σημεία που εφαρμόστηκαν τα εμφυτεύματα.

Ξεκινάει η περίοδος της αποθεραπείας για να επουλωθούν τα ούλα και το οστό γύρω από τα εμφυτεύματα, που διαρκεί 1,5 με 6 μήνες.

Ο χρόνος αποθεραπείας είναι απαραίτητος για να συνεχιστεί η οδοντιατρική εργασία αποκατάστασης της οδοντοστοιχίας.

4η επίσκεψη

Όταν κριθεί από τον θεράποντα ιατρό ότι η επούλωση έχει ολοκληρωθεί, γίνεται εφόσον χρειάζεται αποκάλυψη του εμφυτεύματος στη στοματική κοιλότητα.

Κανονίζονται οι επόμενες επισκέψεις του ασθενούς για την τοποθετηση του τεχνητού δοντιού ή δοντιών πάνω στα εμφυτεύματα.

Οι επισκέψεις αυτές πρέπει να έχουν απόσταση μερικών ημερών μεταξύ τους.

5η επίσκεψη

Πραγματοποιείται δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του εμφυτεύματος ή των εμφυτευμάτων.

Ο οδοντίατρος λαμβάνει αποτυπώματα για την κατασκευή στεφάνης ή γέφυρας ή επιεμφυτευματικής τεχνητής οδοντοστοιχίας.

6η επίσκεψη

Γίνεται μετά από 3 ημέρες και δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά.

Τοποθετείται στον ασθενή δοκιμαστικά ο σκελετός της στεφάνης ή της γέφυρας.

7η επίσκεψη

Μετά από 3 ημέρες, ο οδοντίατρος τοποθετεί την προσθετική εργασία και η θεραπεία των εμφυτευμάτων ολοκληρώνεται.

Δίνεται καθοδήγηση για την περιποίηση της επιεμφυτευματικής προσθετικής αποκατάστασης ή της οδοντοστοιχίας στον ασθενή, για την καλύτερη δυνατή διατήρηση του αποτελέσματος.

Ποια τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα συνιστούν την καλύτερη επιλογή για ενήλικα άτομα κάθε ηλικίας που απώλεσαν ένα ή περισσότερα δόντια από τραυματισμό ή ατύχημα ή εξαιτίας των επιπτώσεων της περιοδοντικής ή άλλης νόσου των δοντιών που προκαλεί την απώλειά τους.

Το οδοντικό εμφύτευμα αποτελεί μια τεχνητή οδοντική ρίζα που τοποθετείται από εξειδικευμένο ιατρό στο οστό της γνάθου με σκοπό να συγκρατήσει στεφάνη, γέφυρα ή και πλήρη οδοντοστοιχία, σε περιπτώσεις απώλειας ενός ή πολλών δοντιών.

Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των εμφυτευμάτων είναι κυρίως το τιτάνιο με τη μορφή κραμάτων του, το οποίο έχει την ιδιότητα να ενσωματώνεται πλήρως στο οστό της γνάθου όπου τοποθετείται, καθώς συμβαίνει να είναι απόλυτα βιοσυμβατό με το ανθρώπινο σώμα.

Η αποκατάσταση της οδοντοστοιχίας με την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων αποτελεί ιδανική λύση για τους ασθενείς που έχουν χάσει ένα ή περισσότερα φυσικά δόντια και αντιμετωπίζουν αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

1.Αποκαθίσταται πλήρως η μάσηση και η ομιλία με τη χρήση των οδοντικών εμφυτευμάτων -λειτουργίες που διαταράσσονται σημαντικά από την απώλεια δοντιών στην μπροστινή ή οπίσθια περιοχή του στόματος.

Η άρθρωση και η ομιλία των ασθενών επανέρχονται μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων και μιλούν όπως ακριβώς και με τα φυσικά τους δόντια.

Eνισχύεται και η μασητική τους ικανότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη πέψη και απορρόφηση των τροφών.

2. Βελτιώνεται η υγεία της οδοντοστοιχίας με την προσθήκη ενός ή περισσότερων εμφυτευμάτων σε «στρατηγικά» σημεία της γνάθου, σύμφωνα με το σχέδιο θεραπείας που θα καταρτίσει ο θεράπων ιατρός.

Σε περιπτώσεις ύπαρξης κενών στην οδοντοστοιχία λόγω μερικής απώλειας δοντιών, είναι σημαντικό να εφαρμόζονται άμεσα θεραπείες αποκατάστασης για να αποτρέπονται φαινόμενα υπερέκφυσης ή μετατόπισης των φυσικών δοντιών.

3. Προσφέρεται άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα που επιδρά άμεσα στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των ασθενών.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν γίνονται αντιληπτά όταν χαμογελούν, μιλούν ή τρώνε και στις καλές προσθετικές απκαταστάσεις δύσκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει οπτικές διαφορές ανάμεσα στα τεχνητά και τα φυσικά δόντια της στοματικής κοιλότητας.

Η αίσθηση και η εμφάνιση των νέων δοντιών που στηρίζονται στα εμφυτεύματα προσομοιάζουν σε εκείνη των φυσικών και οι ίδιοι οι ασθενείς σχεδόν ξεχνούν την αρχική απώλεια.

4. Προλαμβάνεται το γηρασμένο προσωπείο.

Η εφαρμογή των οδοντικών εμφυτευμάτων συνιστάται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που δεν επιθυμούν να φέρουν κινητές τεχνητές οδοντοστοιχίες (μασέλες) ή σε ασθενείς που έχουν απολέσει μεγάλο αριθμό των φυσικών δοντιών τους.

Τα εμφυτεύματα αποκαθιστούν την αισθητική του προσώπου και στηρίζουν τα χείλη και τα μάγουλα εσωτερικά, αποτρέποντας την εμφάνιση γηρασμένου προσωπείου.

5. Διατηρείται το υπάρχον οστό της γνάθου υγιές καθώς μεταφέρονται σε αυτό μασητικές δυνάμεις μέσω των εμφυτευμάτων, τα οποία λειτουργούν ως ρίζες δοντιών.

Περιορίζεται σημαντικά η οστική απώλεια λόγω απορόφησης και προφυλάσσονται τα φυσικά δόντια, ελαττώνοντας έτσι τις πιθανότητες για την μελλοντική ανάγκη μεγάλων προσθετικών αποκαταστάσεων.