Περιοδοντική υγεία και Γυναίκα

Στη ζωή μιας γυναίκας, οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν πληθώρα ιστών και οργάνων μέσα στο σώμα. Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης αλλά και της εμμηνόπαυσης. Κατά τις περιόδους αυτές η περιοδοντική υγεία ενδέχεται να επιβαρύνεται, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένη ανάγκη για φροντίδα και περιποίηση της στοματικής υγείας και των περιοδοντικών ιστών ειδικότερα.

Εφηβεία

Κατά την εφηβεία αυξάνουν τα επίπεδα των φυλετικών ορμονών, οι οποίες με τη σειρά τους επιδρούν στην αντοχή των ούλων στα μικρόβια. Τα ούλα γίνονται πιο ευπαθή στη μικροβιακή πλάκα και αναπτύσσουν εντονότερη φλεγμονή, η οποία εκδηλώνεται με οίδημα, ερυθρότητα και ευαισθησία.

Εμμηνόρροια

Παρόμοια συμπτώματα εμφανίζονται επίσης κάποιες ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση. Αυξάνει η τάση για αιμορραγία των ούλων, και παρουσιάζονται ερυθρές και διογκωμένες μεσοδόντιες θηλές, και ενδεχομένως ερυθρές κηλίδες στην εσωτερική πλευρά των μάγουλων. Αυτά τα συμπτώματα υποστρέφουν με την έναρξη της περιόδου, όπως επίσης και με την ελάττωση των φυλετικών ορμονών.

Slide34Εγκυμοσύνη

Τα ούλα και τα δόντια επηρεάζονται επίσης και από την εγκυμοσύνη. Μεταξύ του δευτέρου και του όγδοου μήνα της εγκυμοσύνης τα ούλα έχουν την τάση να είναι πρησμένα, κόκκινα, ευαίσθητα και να αιμορραγούν. Ενδέχεται επίσης να εμφανιστούν μεγάλες διογκώσεις ως αντίδραση σε κάποιο ερεθιστικό παράγοντα. Γενικά αυτές οι διογκώσεις είναι ανώδυνες και δεν είναι κακοήθεις. Αν και γενικά υποστρέφουν μετά την εγκυμοσύνη, κάποιες φορές χρειάζονται χειρουργική απομάκρυνση.

Η περιοδοντική υγεία θα έπρεπε να είναι μέρος της γενικότερης προγεννητικής φροντίδας. Όπως κάθε λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έτσι και τα περιοδοντικά προβλήματα θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα ερευνητικά δεδομένα τα οποία συσχετίζουν την ενεργό περιοδοντίτιδα με την γέννηση πρόωρων και ελιποβαρών νεογνών. Γι’ αυτό προτείνεται η αντιμετώπιση των περιοδοντικών προβλημάτων πριν από την εγκυμοσύνη και η συστηματική παρακολούθηση και φροντίδα των περιοδοντικών ιστών, κατά την διάρκεια αυτής.

Χρήση αντισυλληπτικών χαπιών

14522be1z7gjgz4-275x171Παρόμοια συμπτώματα –οίδημα, αιμορραγία και ευαισθησία των ούλων- εμφανίζονται και στην περίπτωση λήψης αντισυλληπτικών χαπιών, τα οποία είναι συνθετικές ορμόνες. Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών θα πρέπει να αναφέρεται στον οδοντίατρο πριν την περιοδοντική εξέταση και θεραπεία. Ο γιατρός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την λήψη τους καθώς μπορεί να συσχετίζονται με πιθανή φαρμακευτική αγωγή που πρόκειται να συνταγογραφήσει π.χ η λήψη αντιβιοτικών ελαττώνει την αντισυλληπτική αποτελεσματικότητα των χαπιών.

Εμμηνόπαυση

Αλλαγές στην αίσθηση στη στοματική κοιλότητα παρουσιάζονται και κατά την εμμηνόπαυση ή την προεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Στην περίοδο αυτή μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ευαισθησία, πόνος και κάψιμο στα ούλα, ξηροστομία, αλλά και δυσγευσία όπως αίσθημα αλμυρό, πικάντικό, ή ξινό.
Στις περιπτώσεις αυτές ιδιαίτερα ανακουφιστική αποδεικνύεται η επιμελημένη στοματική υγιεινή και η επαγγελματική φροντίδα της στοματικής κοιλότητας. Για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας χρήσιμα αποδεικνύονται τα υποκατάστατα σιάλου.