Περιοδοντική νόσος

Slide4 Η περιοδοντική νόσος αφορά στους περιοδοντικούς ιστούς που περιβάλλουν, προσδένουν και στηρίζουν τα δόντια μέσα στο φατνίο τους. Οι ιστοί αυτοί είναι τα ούλα, το κόκκαλο των γνάθων, η οστείνη της ρίζας των δοντιών και το περιρρίζιο. Σε φυσιολογικές καταστάσεις τα ούλα έχουν ανοικτό ρόδινο χρώμα, δεν αιμορραγούν και είναι σταθερά συνδεδεμένα με το δόντι, σαν μια ωραία κορνίζα γύρω από έναν πίνακα ζωγραφικής.

Η περιοδοντική νόσος μπορεί να προσβάλλει όλα τα άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας όμως, προϊούσης της ηλικίας η συχνότητα προσβολής αυξάνεται. Υπολογίζεται ότι στην Αμερική το 80% των ατόμων άνω των 45 ετών, πάσχουν από περιοδοντική νόσο, άλλοτε άλλης βαρύτητας και έκτασης. Slide5Αν και η περιοδοντική νόσος αποτελεί στις μέρες μας την κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου παρέχει αποτελεσματική θεραπεία περιοδοντίτιδας.

Η περιοδοντική νόσος έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με την εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων, με το σακχαρώδη διαβήτη, τη γέννηση πρόωρων ή και ελλιποβαρών μωρών και με τη νοσογόνο παχυσαρκία. Ως εκ τούτου η διατήρηση και η αποκατάσταση της περιοδοντικής υγείας συσχετίζεται άμεσα με τη διατήρηση και αποκατάσταση της γενικής υγείας.