Περιοδοντική θεραπεία

Slide2-1Περιοδοντική θεραπεία χρειάζεται σε κάθε περίπτωση που υπάρχει φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών, δηλαδή στην ουλίτιδα ή στην περιοδοντίτιδα.

Όταν υπάρχει φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών τα ούλα γίνονται κόκκινα, οιδηματώδη, και ματώνουν εύκολα. Σε πιο προχωρημένα στάδια το κόκκαλο που περιβάλλει τα δόντια καταστρέφεται, ενώ τα ούλα γύρω από το δόντι χαλαρώνουν και υποχωρούν αφήνοντας μέρος της ρίζας του δοντιού ακάλυπτο και εκτεθειμένο.

Τα δόντια επίσης αρχίζουν να κουνιούνται ή να μετακινούνται από τη θέση τους. Όλη αυτή η νοσηρή κατάσταση δεν επηρεάζει μόνο την αισθητική ενός όμορφου χαμόγελου, αλλά και τη λειτουργία, δυσχεραίνοντας επιπλέον τη μάσηση και την ομιλία.

Slide3Η φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών είναι αποτέλεσμα πλημμελούς φροντίδας και μη αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής. Στις περιπτώσεις αυτές τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας κολλούν γύρω από τα δόντια και σχηματίζουν την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Καθώς τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται παράγουν τοξίνες που δρούν στα ούλα και στο κόκκαλο σαν δηλητήρια. Αν αυτά τα μικρόβια δεν απομακρυνθούν γύρω από τα δόντια σταδιακά η πλάκα σκληραίνει και ενασβεστιώνεται. Μετατρέπεται έτσι σε αυτό που αποκαλούμε τρυγία ή πέτρα η οποία μπορεί να επεκτείνεται και κάτω από τα ούλα.

Μάθετε περισσότερα για την περιοδοντική θεραπεία με εξειδικευμένες εφαρμογές laser και δείτε αναλυτικά τα στάδια της περιοδοντικής θεραπείας.