Περιοδοντίτιδα τέλος με την χρήση Laser

Η τηλεοπτική εκπομπή ‘ Ανάδειξέ το’ φιλοξένησε την περιοδοντολόγο κα. Ειρήνη Γεωργίου η οποία εξήγησε τους λόγους εμφάνισης των περιοδοντικών νοσημάτων και τους τρόπους που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη χρήση laser.

Τι είναι ο περιοδοντολόγος

Ο περιοδοντολόγος είναι ο εξειδικευμένος οδοντίατρος που ασχολείται με την αντιμετώπιση των περιοδοντικών νοσημάτων.

Τι είναι η περιοδοντίτιδα / περιοδοντικά νοσήματα;

Περιοδοντίτιδα ή περιοδοντικά νοσήματα λέγονται οι νόσοι των περιοδοντικών ιστών. Οι περιοδοντικοί ιστοί είναι το κόκκαλο της γνάθου που περιβάλλει τα δόντια, τα ούλα, το περιρρίζιο (κάποιες λεπτές ίνες που συνδέουν το δόντι με το φατνιακόν οστούν) και η οστεϊνη (η εξωτερική επιφάνεα της ρίζας του δοντιού).

Στα περιοδοντικά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται μια κατηγορία νοσημάτων που ξεκινούν από την ουλίτιδα και εξελίσσονται ως περιοδοντίτιδα (αρχόμενης, μέσης ή προχωρημένης βαρύτητας). Τα περιοδοντικά νοσήματα είναι μικροβιακής αιτιολογίας. Οφείλονται στα μικρόβια του στόματος τα οποία αυξάνονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλέσουν νόσο.

Πώς επηρρεάζονται τα ούλα, τα δόντια και το οστούν από μια ασθένεια του περιοδοντίου;

Στην κατάσταση της απόλυτης υγείας το κόκκαλο σταματάει ένα χιλιοστό περίπου κάτω από τον αυχένα του δοντιού. Πάνω απο το κόκκαλο υπάρχουν τα ούλα που προσφύονται σταθερά στο κόκκαλο και σφίγγουν αρκετά σφιχτά και σταθερά στον αυχένα του δοντιού.

Τα ούλα μας σε κατάσταση υγείας είναι ροζ, λεία και στιλπνά. Αν στον αυχένα του δοντιού μαζευτούν μικρόβια, αυτά πολλαπλασιάζονται, παράγουν ενδοτοξίνες και 3 εβδομάδες είναι αρκετές ώστε να διεισδύσουν μέσα στα ούλα και να προκαλέσουν μια επιφανειακή φλεγμονή των ούλων, τη λεγόμενη ουλίτιδα.

Στην ουλίτιδα, τα ούλα είναι κόκκινα, πρησμένα, ματώνουν και δημιουργούν ένα ήπιο αίσθημα φαγούρας που κάποιοι ασθενείς το αντιλαμβανονται και κάποιοι το προσπερνούν.

Στην ουλίτιδα το κόκκαλο είναι ακέραιο και άθικτο, γι αυτό με μια ολοκληρωμένη θεραπεία επανέρχεται στην κατάσταση της απόλυτης υγείας. Αν όμως η ουλίτιδα μείνει χωρίς θεραπεία ή με πλημμελή θεραπεία τότε σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Καθώς η περιοδοντική καταστροφή εξελίσσεται, τα μικρόβια διεισδύουν και μέσα στο κόκκαλο. Μικρόβια και ενδοτοξίνες -από τη στιγμή που θα μολύνουν το κόκκαλο της γνάθου μας- κινητοποιούν ένα μηχανισμό του οργανισμού, ο οποίος προσπαθώντας να προστατεύσει τον εαυτό του απο το μικροβιακό φορτίο, αρχίζει και καταστρέφει το μολυσμένο κόκκαλο.

Σταδιακά το κόκκαλο γύρω από τη ρίζα του δοντιού ελαττώνεται, κατεβαίνει προς το ακρορίζιο με τα μικρόβια να συνεχίζουν να διεισδύουν και να μολύνουν βαθύτερα. Τα δόντια χάνουν οστική στήριξη, αρχίζουν να κουνιούνται και κάποια στιγμή πέφτουν.
Η φυσική εξέλιξη της νόσου της περιοδοντίτιδας είναι η απώλεια της φυσικής οδοντοφυίας.

Περιοδοντική θεραπεία με τη χρήση laser

Για μια αρχόμενης βαρύτητας περιοδοντίτιδα, οι θεραπείες των περιοδοντικών νοσημάτων συνίστανται σε απομάκρυνση του μικροβιακού φορτίου που περιβάλλει τα δόντια με τη μορφή πέτρας. Όμως, για μια μέσης ή προχωρημένης βαρύτητας περιοδοντίτιδα δεν αρκεί μόνο ο βαθύς καθαρισμός. Πλέον, η τεχνολογία των laser προσφέρει αποτελεσματικές, ανώδυνες και σύντομες θεραπείες για τους ασθενείς.

Είναι λιγότερο επώδυνη από μια κλασσική περιοδοντική θεραπεία που θα περιελάμβανε ριζικές αποξέσεις και χειρουργική περιοδοντίου. Επίσης, η επούλωση είναι πολύ πιο γρήγορη και η όποια ενόχληση αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

Η περιοδοντική θεραπεία μπορεί είναι και οριστική και μόνιμη. Ωστόσο, συνίσταται ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της περιοδοντικής του θεραπείας να παρακολουθείται από τον θεράποντα ιατρό σε τακτική βάση, ανάλογα με τις ανάγκες της δικής του στοματικής κοιλότητας τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνηγορούν στην όποια υποτροπή της νόσου και σχετίζονται και με συνθήκες και καταστάσεις που πολλές φορές δεν μπορεί να ελέγξει ο ίδιος ο ασθενής, όπως είναι τα προβλήματα γενικής υγείας που μπορεί να αποκτήσει μελλοντικά ή μια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να ξεκινήσει.

Μπορώ να βάλω εμφυτεύματα ενώ έχω διαγνωστεί με περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντική θεραπεία πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε θεραπείας αποκατάστασης της στοματικής κοιλότητας (σφράγισμα, θήκη, γέφυρα, εμφυτεύματα).

Η θεραπεία της υποκείμενης περιοδοντικής νόσου αποτελεί επιτακτική ανάγκη και προϋπόθεση, ειδικά στην περίπτωση που το προσθετικό σχέδιο θεραπείας περιλαμβάνει εμφυτεύματα, καθώς διακυβεύεται η οστεοενσωμάτωσή τους και η διατήρησή τους στο στοματικό φραγμό.

Η επιμελής στοματική υγιεινή και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό μας –ανάλογα πάντα με τις ανάγκες μας- αποτελούν τις πιο σημαντικές αρχές πρόληψης των οδοντικών και περιοδοντικών νόσων.