Σιδεράκια - Ποιες επιλογές έχετε για να αποκτήσετε ίσια δόντια

Επιθυμείτε να διορθώσετε το χαμόγελό σας για αισθητικούς ή και λειτουργικούς λόγους αλλά νομίζετε ότι είστε μεγάλος/η για… «σιδεράκια»;

Η σύγχρονη Ορθοδοντική προσφέρει ποικίλες λύσεις σε ενήλικα άτομα για το «ίσιωμα» των δοντιών τους.

Η αποκατάσταση της αισθητικής της οδοντοστοιχίας και της καλής λειτουργίας του στόματος άλλωστε, συνιστά επένδυση υγείας μακροπρόθεσμα.

Διορθώνει προβλήματα στην ομιλία και τη μάσηση αλλά και περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης περαιτέρω ζητημάτων, όπως τερηδόνας και περιοδοντίτιδας.

Μπορούν τα δόντια των ενηλίκων να «ισιώσουν»;

Η ηλικία του ενδιαφερόμενου δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας.

Κάθε ενήλικος δύναται να διορθώσει το ορθοδοντικό του πρόβλημα, αν τα δόντια και τα ούλα του είναι υγιή.

Η διαφορά που εντοπίζεται ανάμεσα στην ορθοδοντική παιδιών και ενηλίκων είναι ότι στους δεύτερους δεν αναμένονται μεταβολές στην οστική ανάπτυξη.

Επίσης οι ενήλικες ασθενείς συνήθως έχουν σοβαρότερα οδοντικά και περιοδοντικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν ξεκινήσει η όποια ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών.

Γι αυτό απαιτείται διαφορετική προσέγγιση ορθοδοντικά, κάποιες φορές εξειδικευμένος ορθοδοντικός για ενήλικες περιοδοντικούς ασθενείς, ενώ αρκετά συχνά συστήνεται συνδυασμός λύσεων προκειμένου να διορθωθεί το ορθοδοντικό πρόβλημα.

Οι σύγχρονες ορθοδοντικές θεραπείες για ενηλίκους

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την ορθοδοντική θεραπεία αφορούν σε κινητούς και ακίνητους μηχανισμούς.

  • Κινητός είναι ο μηχανισμός που μπορεί να αφαιρεθεί και να επανατοποθετηθεί από τον ίδιο τον ασθενή.
  • Ακίνητος καλείται ο μηχανισμός που μένει σταθερός στα δόντια κατά τη θεραπεία και απομακρύνεται από τον ορθοδοντικό μόνο.

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι εφικτή να πραγματοποιηθεί με τη χρήση κινητών μηχανισμών, αν το πρόβλημα είναι περιορισμένης έκτασης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται η χρήση ακίνητων μηχανισμών που διορθώνουν τη θέση των δοντιών αλλά και την αισθητική του προσώπου.

Κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί

Μασελάκια

Οι πλάκες ακρυλικού είναι αποτελεσματικοί κινητοί μηχανισμοί για μικρής έκτασης μετακινήσεις των δοντιών, όπως επίσης και για προληπτική ή κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία.

Χρησιμοποιούνται και για τη συγκράτηση του θεραπευτικού αποτελέσματος άλλης ορθοδοντικής μεθόδου.

Διάφανοι νάρθηκες

Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας πρόσφερε τη δυνατότητα επίλυσης ορθοδοντικών ζητημάτων με τη χρήση διαφανών ναρθηκών.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με «αόρατες μεμβράνες» που τοποθετούνται στα δόντια και εφαρμόζουν απόλυτα επάνω τους.

Οι νάρθηκες κατασκευάζονται αποκλειστικά για κάθε ασθενή, εφόσον ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση του ορθοδοντικού προβλήματός του.

Ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί

«Σιδεράκια»

Τα «σιδεράκια» συνιστούν μια δοκιμασμένη θεραπευτική τεχνική για το σύνολο σχεδόν των ορθοδοντικών ζητημάτων, και προσφέρει άριστα αποτελέσματα.

Προκειμένου να μην είναι εμφανή, στους ενήλικες ασθενείς προτείνονται τα κεραμικά brackets, που κατασκευάζονται σε απόχρωση του χρώματος των δοντιών, καθώς επίσης και η γλωσσική τεχνική.

Υπάρχουν και εντελώς διάφανα «σιδεράκια» που είναι φτιαγμένα από τεχνητό ζαφείρι για τους ασθενείς που επιζητούν η ορθοδοντική θεραπεία να είναι σχεδόν αόρατη.

Αισθητικά αποδεκτή θεραπεία προσφέρουν και οι γλωσσικές τεχνικές, κατά τις οποίες τα brackets και το ορθοδοντικό σύρμα συγκολλούνται στη γλωσσική επιφάνεια των δοντιών και δεν φαίνονται.

Πρόκειται για τεχνική εξίσου αποτελεσματικά με την «παραδοσιακή», ωστόσο όμως απαιτεί εξειδίκευση από την πλευρά του θεράποντος.

Επίσης το κόστος της τεχνικής αυτής είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό της συμβατικής ορθοδοντικής θεραπείας, καθώς οι μηχανισμοί είναι εξατομικευμένοι, κατασκευασμένοι από ειδικά εργαστήρια ορθοδοντικής, έτσι ώστε να εφαρμόζουν στις γλωσσικές επιφάνειες του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Ορθοδοντικά εμφυτεύματα

Τα ορθοδοντικά εμφυτεύματα είναι πολύ λεπτά και κοντά εμφυτεύματα τιτανίου που χρησιμοποιούνται κατά την ορθοδοντική θεραπεία, προκειμένου να επιτευχθούν συντομότερα απαιτητικές μετακινήσεις των δοντιών, και κατόπιν αφαιρούνται χωρίς πρόβλημα.

Απευθύνονται σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και συντομεύουν τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας.

Απαιτούν εξειδίκευση τόσο από τον γιατρό που θα τα τοποθετήσει όσο και από τον ορθοδοντικό που θα τα χρησιμοποιήσει.