Περιοδοντιτιδα: Θεραπεία, Αίτια & Διάγνωση

Slide20cΗ περιοδοντιτιδα μπορεί να προσβάλλει όλα τα άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας όμως, προϊούσης της ηλικίας η συχνότητα προσβολής αυξάνεται. Υπολογίζεται ότι στην Αμερική το 80% των ατόμων άνω των 45 ετών, πάσχουν από περιοδοντική νόσο, άλλοτε άλλης βαρύτητας και έκτασης.

Αν και η περιοδοντίτιδα αποτελεί στις μέρες μας την κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου παρέχει αποτελεσματική περιοδοντική θεραπεία.

Η περιοδοντιτιδα έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με την εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων, με το σακχαρώδη διαβήτη, τη γέννηση πρόωρων ή και ελλιποβαρών μωρών και με τη νοσογόνο παχυσαρκία. Ως εκ τούτου η διατήρηση και η αποκατάσταση της περιοδοντικής υγείας συσχετίζεται άμεσα με τη διατήρηση και αποκατάσταση της γενικής υγείας.

Η περιοδοντιτιδα αφορά στους περιοδοντικούς ιστούς που περιβάλλουν, προσδένουν και στηρίζουν τα δόντια μέσα στο φατνίο τους. Οι ιστοί αυτοί είναι τα ούλα, το κόκκαλο των γνάθων, η οστείνη της ρίζας των δοντιών και το περιρρίζιο. Σε φυσιολογικές καταστάσεις τα ούλα έχουν ανοικτό ρόδινο χρώμα, δεναιμορραγούν και είναι σταθερά συνδεδεμένα με το δόντι, σαν μια ωραία κορνίζα γύρω από έναν πίνακα ζωγραφικής.

Περιοδοντιτιδα: Τι είναι

Η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονώδης νόσος και αποτελεί πάντα εξέλιξη της ουλίτιδας.

Στην περιοδοντιτιδα πάσχουν εκτός των ούλων, όλοι οι περιοδοντικοί ιστοί, συμπεριλαμβανομένου και του φατνιακού οστού που περιβάλλει τα δόντια.

Πιο συγκεκριμένα τα μικρόβια και οι τοξίνες τους προχωρούν βαθύτερα κάτω από τα ούλα και μολύνουν το κόκκαλο.

Το κόκκαλο που μολύνεται απορροφάται-καταστρέφεται, και έτσι τα ούλα αποκολλώνται από τα δόντια και σχηματίζεται ένας κενός χώρος που λέγεται θύλακος.

Slide20aΜέσα σε αυτόν τον θύλακο τα παθογόνα μικρόβια συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και η τρυγία συνεχίζει να επεκτείνεται, καταστρέφοντας επιπλέον κόκκαλο, μέχρι που χάνεται όλη η στήριξη και τα δόντια πέφτουν. Έτσι έχουμε ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί σε συνεχιζόμενη καταστροφή οστού γύρω από τα δόντια, πολύ συχνά χωρίς να υπάρχει πόνος ή άλλα εμφανή συμπτώματα.

Σε προχωρημένα σταδία της νόσου ή σε καπνιστές αν και η φλεγμονώδης καταστροφή είναι σημαντική και σε εξέλιξη, τα ούλα ενδέχεται να μην ματώνουν και να μην είναι κόκκινα ή πρησμένα, γιατί η φλεγμονή έχει μετατοπιστεί σε βαθύτερα σημεία. Συχνά τα δόντια κουνιούνται, ή αλλάζουν θέση δημιουργώντας αισθητικά προβλήματα και προβλήματα σύγκλεισης, μάσησης και ομιλίας. Η καταστροφή του οστού γύρω από τα δόντια εξελίσσεται ραγδαία κατά περιόδους οι οποίες εναλλάσσονται με περιόδους ύφεσης.

Τέλος, η κακοσμία του στόματος σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην κακή περιοδοντική υγεία και στη φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών.

Η σημαντική διαφορά μεταξύ της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας είναι ότι στην περιοδοντίτιδα υπάρχει μόνιμη οστική απώλεια, και αν δεν θεραπευθεί έγκαιρα ή αν αφεθεί να υποτροπιάσει η καταστροφή του οστού επιδεινώνεται και οδηγεί σε απώλεια δοντιών.

Περιοδοντιτιδα & Διάγνωση

H διάγνωση των νόσων του περιοδοντίου τίθεται από τον οδοντίατρο, στα πλαίσια της τακτικής οδοντιατρικής εξέτασης. Ωστόσο η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων συμπτωμάτων από τα ακόλουθα, αποτελεί ουσιαστικό λόγο για να αναζητήσει κάποιος περιοδοντολογική εκτίμηση:

Picture1-2• ούλα που ματώνουν εύκολα, όπως κατά το βούρτσισμα
• κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα
• ούλα που έχουν υποχωρήσει ή που έχουν αποκολληθεί από το δόντι
• επίμονη δυσοσμία
• πυορροή ανάμεσα από τα δόντια και τα ούλα
• χαλαρά δόντια που κουνιούνται
• αλλαγή στον τρόπο που έρχονται σε επαφή τα δόντια όταν κλείνει το στόμα
• αλλαγή στη θέση ενός ή περισσοτέρων δοντιών στο φραγμό κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα
• αν υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας με περιοδοντικό πρόβλημα

Τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα υπαγορεύουν τακτικό περιοδοντολογικό έλεγχο από περιοδοντολόγο στις οικογένειες μέλη των οποίων έχουν περιοδοντολογικά προβλήματα.

Υπάρχει γονιδιακή συσχέτιση του μεγέθους και της έκτασης της καταστροφής των περιοδοντικών ιστών που προσβάλλονται από τα περιοδοντοπαθογόνα μικρόβια. Επιπλέον τα μικρόβια που ενδημούν μέσα σε μια στοματική κοιλότητα εύκολα μεταφέρονται στα μέλη της ίδιας οικογένειας.

Αν υπάρχει νόσημα από το καρδιαγγειακό, διαβήτης, νοσογόνος παχυσαρκία, νόσημα από τους νεφρούς, επιληψία ή οστεοπόρωση

Slide21-bΤα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η περιοδοντιτιδα μπορεί να συσχετίζεται με τις ανωτέρω παθολογικές καταστάσεις. Τα περιοδοντοπαθογόνα μικρόβια μπορούν να ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να αποτελούν κίνδυνο για άλλα όργανα του σώματος. Φαίνεται ότι οι περιοδοντικοί ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, δυσκολία ρύθμισης του σακχαρώδους διαβήτη, ενώ επιπλέον, τα ανωτέρω προβλήματα γενικής υγείας ή η φαρμακευτική θεραπευτική αγωγή τους, επηρεάζει την υγεία των ούλων της στοματικής κοιλότητας.

Σχετικά με την εγκυμοσύνη, η έρευνα δείχνει ότι οι μητέρες με σοβαρό περιοδοντικό πρόβλημα έχουν αυξημένη τάση να γεννήσουν πρόωρα και ελιποβαρή μωρά, ενώ το προϋπάρχον περιοδοντικό τους πρόβλημα επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γενικότερα τα υγιή ούλα βοηθούν να έχουμε ένα πιο υγιές σώμα.

Αν αισθάνεστε ότι τα δόντια σας είναι πολύ κοντά, ή ότι τα χαμόγελό σας είναι πολύ ουλικό, ή ότι τα δόντια σας είναι πολύ μακριά, επισκεφτείτε τον οδοντίατρο ή τον περιοδοντολόγο σας και ζητήστε του να σας εξετάσει.

Επιπλέον, μπορείτε να ζητήσετε την εκτίμηση και ένα σχέδιο θεραπείας από το γιατρό σας, αν έχετε χάσει ένα ή περισσότερα δόντια και σας ενδιαφέρει να τα αντικαταστήσετε, αν δεν είστε ικανοποιημένοι από την παρούσα προσθετική εργασία π.χ. γέφυρα, οδοντοστοιχία, κα. ή αν ενδιαφέρεστε να αποκαταστήσετε τα ελλείποντα δόντια με εμφυτεύματα.

Αν υπάρχει κάποια πληγή, έλκος ή ερεθισμός στο στόμα σας που δεν βελτιώνεται για χρονικό διάστημα πάνω από 2 εβδομάδες, επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρό σας.

Slide2-1Περιοδοντική θεραπεία χρειάζεται σε κάθε περίπτωση που υπάρχει φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών, δηλαδή στην ουλίτιδα ή στην περιοδοντίτιδα.

Όταν υπάρχει φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών τα ούλα γίνονται κόκκινα, οιδηματώδη, και ματώνουν εύκολα. Σε πιο προχωρημένα στάδια το κόκκαλο που περιβάλλει τα δόντια καταστρέφεται, ενώ τα ούλα γύρω από το δόντι χαλαρώνουν και υποχωρούν αφήνοντας μέρος της ρίζας του δοντιού ακάλυπτο και εκτεθειμένο.

Τα δόντια επίσης αρχίζουν να κουνιούνται ή να μετακινούνται από τη θέση τους. Όλη αυτή η νοσηρή κατάσταση δεν επηρεάζει μόνο την αισθητική ενός όμορφου χαμόγελου, αλλά και τη λειτουργία, δυσχεραίνοντας επιπλέον τη μάσηση και την ομιλία.

Η φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών είναι αποτέλεσμα πλημμελούς φροντίδας και μη αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής. Στις περιπτώσεις αυτές τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας κολλούν γύρω από τα δόντια και σχηματίζουν την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Καθώς τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται παράγουν τοξίνες που δρούν στα ούλα και στο κόκκαλο σαν δηλητήρια. Αν αυτά τα μικρόβια δεν απομακρυνθούν γύρω από τα δόντια σταδιακά η πλάκα σκληραίνει και ενασβεστιώνεται. Μετατρέπεται έτσι σε αυτό που αποκαλούμε τρυγία ή πέτρα η οποία μπορεί να επεκτείνεται και κάτω από τα ούλα.

Περιοδοντίτιδα & Θεραπεία

Περιοδοντική θεραπεία είναι η θεραπεία των περιοδοντικών νοσημάτων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα). Είναι η θεραπεία που γίνεται για να ξεπρηστούν και να σταματήσουν σε αρχικό στάδιο τα ούλα να ματώνουν, ενώ σε πιο προχωρημένες καταστάσεις επιδιώκεται επιπλέον η εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων, η αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του οστού και η αποκατάσταση όπου είναι εφικτό του κοκκάλου και των ούλων που καταστράφηκαν.

Η περιοδοντική θεραπεία ανάλογα με την βαρύτητα, την έκταση και το σχέδιο θεραπείας ενδέχεται να περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο συντηρητική φάση που πραγματοποιείται με συσκευές υπερήχων, εργαλεία απόξεσης και laser, ή να συμπληρώνεται με τις ενδεδειγμένες για κάθε περίπτωση χειρουργικές τεχνικές. Επικουρικά και κατά περίπτωση πάντα, μπορεί να συστήνεται λήψη αντιβίωσης από το στόμα. Συνήθως πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και είναι γενικά ανώδυνη, τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όσο και κατά τη φάση της επούλωσης και αποθεραπείας.

Η διάρκεια της περιοδοντικής θεραπείας μπορεί να κυμαίνεται από 2-3 εβδομάδες έως και 4-6 μήνες. Αυτό σημαίνει οτι ο ασθενής θα παρακολουθεί ένα σχετικά στενό πρόγραμμα θεραπευτικών συνεδριών, το οποίο όμως δύναται να τροποποιείται ανάλογα με τις υποχρεώσεις του χωρίς να υστερεί σε αποτελεσματικότητα. Σύγχρονα και δοκιμασμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στο ιατρείο μας, είναι δυνατόν να περιορίσουν τον χρόνο θεραπείας και τον αριθμό των θεραπευτικών συνεδριών χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η επιτυχία της θεραπείας.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της θεραπείας δίνεται έμφαση στην τελειοποίηση της στοματικής υγιεινής καθώς είναι το κλειδί όχι μόνο για ένα επιτυχημένο θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά και για την μακροχρόνια και χωρίς υποτροπές διατήρηση αυτού. Για τον ίδιο λόγο εξίσου σημαντική είναι η τήρηση ενός τακτικού προγράμματος επανελέγχου και φροντίδας (καθαρισμός και φθορίωση) της στοματικής κοιλότητας, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Κάθε περιοδοντικός ασθενής χαρακτηρίζεται από μια εξατομικευμένη τάση υποτροπής του περιοδοντικού του προβλήματος που σε γενικές γραμμές προσδιορίζεται 1-3 φορές στη δεκαετία. Με σωστή όμως παρακολούθηση και πρόληψη η όποια τάση υποτροπής περιορίζεται στο ελάχιστο και η όποια υποτροπή αντιμετωπίζεται έγκαιρα, όσο ακόμη είναι ήπια και εντοπισμένη, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διατήρηση της οδοντοφυΐας.

Φάσεις θεραπείας Περιοδοντίτιδας

Η περιοδοντική θεραπεία περιλαμβάνει τις ακόλουθες φάσεις:

IMG_58171Α) Οδηγίες και άσκηση στη στοματική υγιεινή:

Πρόκειται για ένα μάθημα κατά το οποίο εξειδικευμένο προσωπικό του ιατρείου μας διδάσκει ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της στοματικής σας κοιλότητας τον αποτελεσματικό για εσάς τρόπο στοματικής υγιεινής.

Β) Συντηρητική φάση της περιοδοντικής θεραπείας:

Κατά την φάση αυτή γίνεται κατόπιν τοπικής αναισθησίας, απομάκρυνση της πέτρας και των μικροβίων που υπάρχει κάτω από τα ούλα και σε επαφή με την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται υπέρηχοι και ξέστρα.

Γ) Φάση εφαρμογής laser:

IMG_58231Η φάση αυτή μπορεί να γίνεται είτε άμεσα μετά τη συντηρητική φάση της περιοδοντικής θεραπείας είτε μετά από κάποιο χρόνο. Η επιλογή της χρονικής στιγμής που θα εφαρμοστεί η ενέργεια των laser κατά την διάρκεια της περιοδοντικής θεραπείας, όπως επίσης ο τύπος του laser που θα εφαρμοστεί και οι ενέργειες που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, επιλέγονται κατά περίπτωση από την περιοδοντολόγο. Το ιατρείο διαθέτει τρία διαφορετικά μήκη κύματος και μπορεί έτσι να καλύψει όλες τις ενδείξεις εφαρμογής laser στα πλαίσια της περιοδοντικής θεραπείας.

Στην περιοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμα τόσο τα μήκη κύματος σκληρών ιστών όσο και τα μήκη κύματος μαλακών ιστών με διαφορετικές ενδείξεις για κάθε κατηγορία laser.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από την χρήση των laser κατά την περιοδοντική θεραπεία είναι η αντιμικροβιακή δράση που έχουν στο περιβάλλον του περιοδοντικού θυλάκου. Επιπλέον ανάλογα πάντοτε με τις ρυθμίσεις των συσκευών προσφέρουν επιπλέον της αντιμικροβιακής δράσης, απομάκρυνση του φλεγμονώδους ιστού, και διέγερση των περιοδοντικών ιστών (βιοδιέγερση). Μέσω της βιοδιέγερσης στοχεύουμε και αποσκοπούμε σε μια ομαλή επούλωση, και ανάπλαση μέρους των χαμένων περιοδοντικών ιστών.

Εφαρμόζοντας σωστά τα laser στο πλαίσιο της περιοδοντικής θεραπείας πετυχαίνουμε σημαντικότατη ελάττωση έως και εξάλειψη της ανάγκης για χειρουργική του περιοδοντίου. Η θεραπεία ολοκληρώνεται ταχύτερα, μέσα από σημαντικά λιγότερες θεραπευτικές συνεδρίες και οι επιπλοκές είναι ελάχιστες. Τα περιστατικά περιοδοντικής νόσου που θεραπευτικά αντιμετωπίζονται με laser χρειάζονται εξαιρετικά σπάνια μια επιπρόσθετη χειρουργική παρέμβαση. Ιδιαίτερα σοβαρές περιοδοντικές βλάβες που εντοπίζονται στην περιοχή του διχασμού των ριζών, αλλά και ενδοοστικές βλάβες επουλώνονται και εξαλείφονται με ακρίβεια, υψηλή προβλεψιμότητα και αποτελεσματικότητα.

Η θεραπευτική χρήση των laser στα πλαίσια της αντιμετώπισης περιοδοντικών βλαβών μπορεί να εφαρμοστεί εντοπισμένα ή γενικευμένα, ανάλογα με την βαρύτητα και την έκταση της νόσου. Επιπλέον, κατά την ανίχνευση εντοπισμένων περιοδοντικών βλαβών στα πλαίσια των τακτικών επανεξετάσεων για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, η συμπληρωματική χρήση ακτινοβολίας laser βοηθά στην αντιμετώπιση της όποιας αρχόμενης υποτροπής.

Τέλος οι ενδο-περιοδοντικές βλάβες (σοβαρές και κρίσιμες βλάβες κατά τις οποίες συνυπάρχει περιοδοντικό και ενδοδοντικό πρόβλημα) επουλώνονται γρήγορα και ιδανικά με δημιουργία νέου οστού (ανάπλαση οστού), αν μαζί με την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) και την συντηρητική περιοδοντική θεραπεία (ριζική απόξεση), εφαρμοστεί και η θεραπευτική ακτινοβολία των laser. Τα αποτελέσματα σχετικά με την ανάπλαση οστού είναι εντυπωσιακά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πέραν της επιλογής του κατάλληλου μήκους κύματος, στις κατάλληλες ενέργειες και με το σωστό θεραπευτικό πρωτόκολλο, δεν απαιτείται η εφαρμογή καμίας αναπλαστικής χειρουργικής τεχνικής. Δεν τοποθετούνται στην βλάβη αναπλαστικά υλικά (οστικό μόσχευμα και μεμβράνη) που αυξάνουν το κόστος της θεραπείας.

Βασικό πλεονέκτημα της τεχνικής είναι οτι η επούλωση της βλάβης και η ανάπλαση του οστού είναι ανεξάρτητη της μορφολογίας και του μεγέθους της βλάβης. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που το δόντι με το ενδο-περιοδοντικό πρόβλημα έχει αυξημένη κινητικότητα, σταθεροποιείται μέσω ειδικού μηχανισμού που λέγεται ακινητοποίηση. Με την ακινητοποίηση το εν λόγω δόντι δένεται με τα διπλανά του για να αντέχει ευκολότερα τις δυνάμεις που ασκούνται πάνω του χωρίς να τραυματίζεται.

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα μετά από μια περιοδοντική θεραπεία με την επικουρική χρήση των laser διατηρείται στον ίδιο βαθμό με αυτό της κλασσικής περιοδοντικής θεραπείας και επιπλέον μέσα από τον μηχανισμό της βιοδιέγερσης εξακολουθεί να δίνει κέρδος πρόσφυσης για χρονικό διάστημα 6-12 μήνες μετά την περιοδοντική θεραπεία.

Δ) Φάση αποκατάστασης των περιοδοντικών βλαβών:

Σε αυτή την φάση της περιοδοντικής θεραπείας γίνεται χειρουργική διόρθωση των βλαβών που έχει δημιουργήσει στο κόκκαλο η περιοδοντίτιδα. Όταν έχει προηγηθεί εφαρμογή laser στα πλαίσια της περιοδοντικής θεραπείας, η ανάγκη για χειρουργική του περιοδοντίου καθίσταται ιδιαίτερα περιορισμένη. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, τα ποσοστά ανάγκης εφαρμογής χειρουργικής εξάλειψης των περιοδοντικών βλαβών στο ιατρείο μας είναι μετά την εφαρμογή laser μικρότερα του 1%. Σε αυτή την φάση, η περιοδοντολόγος σας θα επιλέξει την ενδεικνυόμενη κάθε φορά χειρουργική τεχνική και υλικά, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα των βλαβών που παρέμειναν μετά την πρώτη φάση της θεραπείας (ριζικές αποξέσεις και laser).

IMG_60192E) Φάση διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος:

Στη φάση αυτή περνούν όλοι οι ασθενείς μετά την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας. Επειδή η περιοδοντίτιδα είναι κατά βάση μικροβιακής αιτιολογίας, και επειδή τα μικρόβια στη στοματική κοιλότητα είναι μόνιμοι κάτοικοι, το ποσοστό υποτροπής της περιοδοντίτιδας αυξάνει αν παραμεληθεί η τακτική επαγγελματική φροντίδα και έλεγχος.

Ανάλογα με την επικινδυνότητα για υποτροπή της νόσου, που ο κάθε ασθενής έχει και που συσχετίζεται με την βαρύτητα του αρχικού προβλήματος, την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, την αποτελεσματικότητα της στοματικής υγιεινής που εφαρμόζει και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την γενική του υγεία και τις καπνιστικές του συνήθειες, ο γιατρός προσδιορίζει το χρονικό διάστημα των επανεξετάσεων που μπορεί να κυμαίνεται από 2-12 μήνες.

Στη φάση διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος γίνεται πέρα της κλινικής εξέτασης, απομάκρυνση των μικροβίων που έχουν αρχίσει να διεισδύουν κάτω από τα ούλα και γυάλισμα των δοντιών (στίλβωση). Αν κριθεί απαραίτητο θα γίνει και ακτινολογικός έλεγχος εντοπισμένα ή γενικευμένα.

Οδηγίες μετά την περιοδοντική θεραπεία

Ξεκούραση:

• Αν και μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας κανονικά θα σας προτείναμε να ξεκουραστείτε για το υπόλοιπο της ημέρας. Ανάλογα με την έκταση της θεραπείας ενδέχεται να είστε αρκετά μουδιασμένοι. Προσέχετε να μην δαγκωθείτε. Η επούλωση είναι ταχύτερη όταν ξεκουράζεστε επαρκώς.

Φαρμακευτική αγωγή:

• Καλό θα είναι να πάρετε το παυσίπονό σας πριν περάσει η αναισθησία. Μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσετε την αναλγητική αγωγή ανάλογα με την έκταση της θεραπείας.
• Αν συνταγογραφηθεί κάποιο αντιβιοτικό πρέπει να το πάρετε σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού και τουλάχιστον για 3 ημέρες
• Κάποια φάρμακα επίσης ενδέχεται να επιβαρύνουν το στομάχι. Καλό θα είναι η λήψη τους να γίνεται μετά το φαγητό. Η γιατρός σας θα κρίνει εάν πρέπει να λάβετε επιπλέον γαστροπροστασία.
• Αν εμφανιστεί ανεπιθύμητη ενέργεια μετά από τη λήψη των φαρμάκων που σας συνταγογραφήθηκαν επικοινωνήστε με το ιατρείο το συντομότερο

Κατανάλωση αλκοόλ:

• Μην καταναλώνετε αλκοόλ μαζί με παυσίπονα-αναλγητικά ή αντιβιοτικά.
• Μην καταναλώνετε αλκοόλ μετά από επέμβαση που έχει γίνει με laser. Ενδέχεται να επιδεινωθεί το έγκαυμα στην περιοχή της επέμβασης και κατ’ επέκταση να ενισχυθεί η ευαισθησία.

Στοματική υγιεινή:

• Μην ξεπλένετε με αντισηπτικά στοματικά διαλύματα.
• Ενδείκνυται να γίνονται πλύσεις με χαμομήλι που είναι καταπραυντικό και ήπιο φυσικό αντισηπτικό
• Μπορείτε να βουρτσίσετε και να κάνετε μεσοδόντιο καθαρισμό στις περιοχές που έγινε θεραπεία. Η στοματική υγιεινή ξεκινάει την επόμενη ημέρα μετεγχειρητικά με ειδική εξαιρετικά μαλακή-μετεγχειρητική οδοντόβουρτσα και μεσοδόντια βουρτσάκια

Διατροφή:

• Την πρώτη εβδομάδα μετεγχειρητικά τρώτε μαλακές τροφές όπως ζυμαρικά, ρύζι, αυγά, ψάρι, γιαούρτι, σούπα, πουρέ και μαλακά καλοβρασμένα λαχανικά.
• Αποφύγετε τις υπερβολές στην επιλογή του φαγητού: Πιο συγκεκριμένα αποφύγετε τα πολύ ζεστά, τα πολύ κρύα, τα πολύ όξινα και τα πολύ πικάντικα φαγητά. Μην επιλέγετε σκληρά και τραγανά φαγητά, όπως ποπ-κορν, ξηρούς καρπούς, σπόρους, και δημητριακά, για 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
• Αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά και τα αναψυκτικά για 1 εβδομάδα μετεγχειρητικά

Κάπνισμα:

Μην καπνίζετε μετά την θεραπεία. Το κάπνισμα καθυστερεί την επούλωση, αυξάνει την μετεγχειρητική δυσανεξία, προάγει την αιμορραγία, και διευκολύνει την επιμόλυνση του τραύματος.
Για όποια διευκρίνιση ή απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.