Απονεύρωση - Ενδοδοντική Θεραπεία: Όσα θέλετε να ξέρετε γι αυτή

Ενδοδοντική θεραπεία είναι η λέξη που θα χρησιμοποιούμε στο εξής για να χαρακτηρίσουμε αυτό που ο κόσμος συνηθίζει λανθασμένα να αποκαλεί «απονέυρωση»

Στο άκουσμα και μόνο της λέξης «απονευρωση» δεν είναι λίγοι εκείνοι που νιώθουν ρίγη ανατριχίλας, ακόμα και αν δεν έχει χρειαστεί οι ίδιοι να υποβληθούν στην εν λόγω θεραπεία.

Είναι πράγματι τόσο «τρομακτική»; Ενημερωθείτε υπεύθυνα και διαβάστε παρακάτω τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία, για ποιους λόγους γίνεται και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται.

Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία;

Ενδοδοντική θεραπεία καλείται η θεραπευτική πράξη κατά την οποία «γίνεται αφαίρεση του περιεχομένου της πολφικής κοιλότητας, καθαρισμός και διαμόρφωση του ριζικού σωλήνα σε κατάλληλο σχήμα ώστε να ακολουθήσει ερμητική έμφραξη με κάποιο βιολογικά συμβατό υλικό».

Πολφική κοιλότητα είναι ο χώρος στο εσωτερικό του δοντιού που υπάρχει ο πολφός, ένας πολυδύναμος ιστός που αποτελείται από αγγεία, νεύρα και άλλα κύτταρα.

Ο πολφός εξυπηρετεί την παραγωγή κυττάρων οδοντικών ιστών, τη θρέψη, την αίσθηση και την αμυντική λειτουργία αυτών.

Όταν ο πολφός του δοντιού φλεγμαίνει ή έχει νεκρωθεί η ενδοδοντική θεραπεία είναι η θεραπεία επιλογής προκειμένου να σώσουμε το δόντι.

Κατά την διάρκεια της θεραπείας αυτής, γίνεται αφαίρεση του φλεγμαίνοντος ή νεκρού ιστού και στη συνέχεια, η πολφική κοιλότητα και οι ριζικοί σωλήνες καθαρίζονται, απολυμαίνονται, και εμφράσσονται συνήθως με ένα ελαστικό βιοσυμβατό υλικό που λέγεται γουταπέρκα.

Με την πλήρη και ερμητική έμφραξη αποφεύγεται σημαντικά η επαναμόλυνση της πολφικής κοιλότητας και κατ’ επέκταση η υποτροπή της φλεγμονής στους εν λόγω ιστούς… και η εκδήλωση αποστήματος.

Πότε γίνεται η ενδοδοντική θεραπεία;

Όταν ο οδοντίατρος διαπιστώσει ότι υπάρχει φλεγμονή ή και νέκρωση του πολφικού ιστού ενός δοντιού η ενδοδοντική θεραπεία έχει ένδειξη εφαρμογής.

Όταν ο ασθενής έχει οξύ οδοντοφατνιακό απόστημα ή πολφίτιδα, ισχύει το ίδιο.

Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία χωρίς να υπάρχει συμπτωματολογία από την πλευρά του ασθενή, όπως επίσης και για λόγους προληπτικούς, στα πλαίσια της υλοποίησης ενός ευρύτερου σχεδίου θεραπείας. Αυτές οι θεραπείες αποκαλούνται «σκόπιμες ενδοδοντικές θεραπείες»

Αν δεν πραγματοποιηθεί ενδοδοντική θεραπεία εκεί που υπάρχει ένδειξη, η πολφική κοιλότητα μολύνεται από μικρόβια, τα οποία προκαλούν καταστροφή οστού και απόστημα κάτω από τις ρίζες του, μέσα στο οστούν της γνάθου. Η όλη διαδικασία συνήθως συνοδεύεται από υπέρμετρο πόνο, δύσκολα αντιμετωπίσιμο…

Οι συνήθεις λόγοι που προκαλούν μόλυνση ή και νέκρωση του πολφού είναι:

Εκταταμένη τερηδόνα ή κάταγμα: Η βαθιά (εκτεταμένη) τερηδόνα στα δόντια που αφήνεται χωρίς θεραπεία (έμφραξη), μπορεί να διαπεράσει την οδοντίνη και να προκαλέσει μόλυνση και νέκρωση στον πολφό. Αντίστοιχα, σε περιπτώσεις εκτεταμένου κατάγματος δοντιού, στις οποίες ο πολφός εκτίθεται μέσα στη στοματική κοιλότητα, μολύνεται και σταδιακά νεκρώνεται.

Παλιά σφραγίσματα, στεφάνες και γέφυρες: Ορισμένοι ασθενείς φέρουν παλιά σφραγίσματα, στεφάνες και γέφυρες, τα οποία είτε έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου, είτε εξ αρχής είχαν ατελή όρια και κακή εφαρμογή. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί φλεγμονή στον πολφό η οποία προκαλείται εξαιτίας της μικροδιείσδυσης των μικροβίων προς τον πολφό του δοντιού.

Περιοδοντίτιδα: Οι ασθενείς με προχωρημένη περιοδοντίτιδα είναι πιθανό να εμφανίσουν φλεγμονώδη εκφύλιση και νέκρωση του πολφού ορισμένων δοντιών τους. Αυτό συμβαίνει διότι στις περιοχές με εκτεταμένη κατακόρυφη καταστροφή στους περιοδοντικούς ιστούς, τα μικρόβια που συσσωρεύονται στους περιοδοντικούς θυλάκους μπορεί να εισχωρήσουν στους ριζικούς σωλήνες, διαμέσω της περιοχής του διχασμού των ριζών, παράπλευρων ριζικών σωλήνων ή ακόμη και του ακρορριζικού τρήματος προκαλώντας μόλυνση και νέκρωση στον πολφό. Οι περιπτώσεις αυτές θεραπεύονται μόνο με ταυτόχρονη ενδοδοντική θεραπεία, μαζί με την ενδεικνυόμενη περιοδοντική θεραπεία.

Η ενδοδοντική θεραπεία, όταν πραγματοπoιείται σωστά και μεθοδικά από εκπαιδευμένους οδοντιάτρους, επιτυγχάνει τον στόχο της σε ποσοστό που ξεπερνάει το 95%.

Πονάει η ενδοδοντική θεραπεία;

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να φοβούνται την εν λόγω θεραπευτική μέθοδο διότι πιστεύουν ότι είναι οδυνηρή για τον ασθενή και εξαιρετικά επίπονη.

Ο φόβος για τον πόνο της ενδοδοντικής θεραπείας είναι και ο βασικός λόγος που αρκετοί ασθενείς καθυστερούν να επισκεφτούν τον οδοντίατρο ακόμα και αν πονούν πολύ!

Χρήσιμο είναι λοιπόν, να γνωρίζετε ότι αρκετές ενδοδοντικές θεραπείες πραγματοποιούνται με ελάχιστη -ή και καθόλου- αναισθησία.

Αν ο πολφός έχει ήδη νεκρωθεί, ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο στο σημείο που γίνεται η θεραπεία.

Όταν πάλι κρίνεται απαραίτητο χορηγείται τοπική αναισθησία, όπως ακριβώς και σε άλλες οδοντιατρικές εργασίες.

Σε κάθε περίπτωση, ο οδοντίατρος μπορεί να χορηγήσει αναισθησία πριν ξεκινήσει η θεραπευτική διαδικασία, με σκοπό να μουδιάσει όλη η γύρω από το δόντι περιοχή, και να περιοριστεί το άγχος του ασθενή.