Όσα πρέπει να ξέρετε για τη λεύκανση δοντιών

Η λεύκανση δοντιών είναι η δημοφιλέστερη τεχνική της Αισθητικής Οδοντιατρικής που προσφέρει πιο λευκό, υγιές και αστραφτερό χαμόγελο.

Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να «ανοίξουν» την απόχρωση των φυσικών δοντιών τους αλλά δεν επιδρά σε υπάρχουσες προσθετικές οδοντικές εργασίες, όπως σφραγίσματα και όψεις ρητίνης, πορσελάνης ή προσθετικές σε εμφυτευματα.

Γιατί να επιλέξετε λεύκανση δοντιών με Laser

Η λεύκανση δοντιών με τη χρήση Laser θεωρείται ο πλέον σύγχρονος, γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης της αισθητικής της οδοντοστοιχίας, σε βιολογικά πλαίσια.

Η διαδικασία πραγματοποιείται ελεγχόμενα από εξειδικευμένο οδοντίατρο με ειδικές λευκαντικές ουσίες που ενεργοποιούνται από laser συγκεκριμένου μήκους κύματος.

Δεν συνοδεύεται από πόνο ή πρόκληση βλάβης στην οδοντική επιφάνεια και το αποτέλεσμα διατηρείται πολλαπλάσια συγκριτικά με τις κλασικές τεχνικές.

Υπάρχει η δυνατότητα εξατομικευμένης εφαρμογής σε κάποιο ή κάποια δόντια που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες είτε σε επίπεδο δυσχρωμίας, είτε σε ανατομίας, είτε σε υπερευαισθησίας.

Αρκούν από μια έως τρεις συνεδρίες στο οδοντιατρείο για να επιτευχθεί έως και 8 τόνους πιο ανοικτό χρώμα από το αρχικό των δοντιών.

Με την εν λόγω μέθοδο αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά δύσκολες δυσχρωμίες όπως εκείνες που σχετίζονται με:

○ τη λήψη τετρακυκλίνης στην παιδική ηλικία
○ τις ενδοδοντικές θεραπείες
○ το κάπνισμα
○ τη χρόνια συσσώρευση χρωστικών λόγω διατροφής
○ τραυματισμούς των δοντιών
○ την κληρονομικότητα και γενετικούς παράγοντες
○ την ηλικία.

Η λεύκανση με Laser μπορεί να εφαρμοστεί σε μεμονωμένα δόντια αλλά και σε ομάδες δοντιών, ανάλογα με την ανάγκη και την αντοχή τους.

Το αποτέλεσμα διατηρείται έως και πάνω από 2 χρόνια, εφόσον οι συνήθειες του ασθενούς συνδράμουν στη συντήρηση.

Επαναληπτική θεραπεία για τη διατήρηση του αρχικού αποτελέσματος συνίσταται να πραγματοποιείται κάθε 2 με 3 χρόνια.

Γιατί δεν μπορούν όλοι να κάνουν λεύκανση δοντιών

Η λεύκανση προτείνεται σε ανθρώπους με υγιή δόντια και ούλα (περιοδόντιο).

H άριστη στοματική υγεία είναι απαραίτητη για τη επιτυχία της θεραπείας.

Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι στους οποίους δεν ενδείκνυται να εφαρμοστεί καμία τεχνική λεύκανσης στα δόντια τους για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω φθοράς.

Η λεύκανση δεν επιτρέπεται σε ασθενείς που πάσχουν από νόσους των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), ωστόσο μπορεί να γίνει αμέσως μετά τη θεραπεία.

Επιπλέον, δεν έχει νόημα να πραγματοποιηθεί σε άτομα με εκτεταμένες προσθετικές εργασίες.

Ασθενείς με συγγενείς νόσους αδαμαντίνης (πχ υποπλασία) δεν αποτελούν ένδειξη για να κάνουν λεύκανση.

Άλλοι με πολλαπλά σφραγίσματα στα μπροστινά τους δόντια πρέπει να αξιολογούνται από εξειδικευμένο γιατρό πριν από οποιαδήποτε απόπειρα λεύκανσης.

Τερηδονισμένα δόντια και σφραγίσματα με μη καλή εφαρμογή πρέπει να διορθώνονται πριν την εφαρμογή της λεύκανσης.

Πιθανότατα να τελειοποιούνται χρωματικά 3 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση αυτής.

Σε ανήλικους ασθενείς η λεύκανση των δοντιών αποφεύγεται, καθώς και σε γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους.

Αν ο ενδιαφερόμενος διαθέτει προσθετικές εργασίες ενημερώνεται από τον γιατρό του ότι η λεύκανση δεν δύναται να μεταβάλλει το χρώμα τους.

Εφόσον επιθυμεί να αλλάξει το χρώμα των τεχνητών δοντιών είναι απαραίτητο να προβεί σε αντικατάστασή τους με νέες προσθετικές αποκαταστάσεις.