Ουλίτιδα

Στην ουλίτιδα η φλεγμονή εντοπίζεται μόνο στα ούλα, και είναι παθολογική κατάσταση απολύτως αντιστρεπτή μετά τη θεραπεία. Το κόκκαλο της γνάθου δεν έχει προσβληθεί καθόλου, ως εκ τούτου δεν υπάρχουν απογυμνωμένες ρίζες στη στοματική κοιλότητα.

Οφείλεται στα μικρόβια που συγκεντρώνονται γύρω και ανάμεσα από τα δόντια ανεξάρτητα από την ύπαρξη προσθετικών αποκαταστάσεων. Όσο βέβαια πιο κακός είναι ο σχεδιασμός και η ποιότητα των εκάστοτε προσθετικών αποκαταστάσεων τόσο πιο πολλά μικρόβια μαζεύονται στο όριο επαφής τους με το φυσικό δόντι και κάτω από αυτές. Καθώς αυτά τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται οι τοξίνες τους περνούν στα ούλα και προκαλούν φλεγμονή.

Στην ουλίτιδα τα ούλα που φλεγμαίνουν είναι πρησμένα, κόκκινα και έχουν την τάση να ματώνουν εύκολα. Η αιμορραγία των ούλων δεν είναι φυσιολογική κατάσταση. Στα στόματα των καπνιστών ασθενών λόγω της αγγειοσύσπασης που προκαλείται από την νικοτίνη η αιμορραγία των ούλων στη φάση της ουλίτιδας είναι παραπλανητικά άτονη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το εύρημα της αιμορραγίας να μην αξιολογείται αρκετά έγκαιρα, και η νόσος να εξελίσσεται ύπουλα. Εάν η ουλίτιδα παραμείνει αθεράπευτη ή δεχθεί ανεπαρκή και μη αποτελεσματική θεραπεία, εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα σε ποσοστό περίπου 60%.

Η θεραπεία της ουλίτιδας μπορεί να είναι και αποτελεσματική, και μόνιμη και οριστική, αρκεί να εφαρμοσθεί το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας. Το μεγάλο πλεονέκτημα μιας επιτυχημένης θεραπείας ουλίτιδας είναι οτι τα ούλα δεν θα ματώνουν για κανένα λόγο, ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα της διατήρησης αυτού του επιτυχημένου θεραπευτικού αποτελέσματος είναι οτι δεν θα εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα και δεν θα χαθεί κόκκαλο γύρω από τα δόντια. Η πρόληψη και η ενημέρωση είναι και σε αυτή την περίπτωση σπουδαιότερα της αντιμετώπισης.

[rev_slider Oulitida]