Εξαγωγή δοντιού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία

Η εξαγωγή δοντιού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση…

Πέραν της αντικειμενικής δυσκολίας που μπορεί να υπάρχει σε κλινικό επίπεδο, κάποιες φορές, ψυχολογικοί λόγοι κάνουν την όλη διαδικασία ακόμη πιο δύσκολη!

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες που αν τις γνωρίζουμε, μπορούμε να εκλογικεύσουμε την όλη διαδικασία και να γίνει η θεραπεία μας απλούστερη!

Οι συνηθέστεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί ένα δόντι να οδηγηθεί σε εξαγωγή είναι άλλοτε αντικειμενικοί και σχετίζονται με μια υπαρκτή παθολογία των οδοντικών ή περιοδοντικών ιστών και άλλοτε, λόγοι σκοπιμότητας, που σχετίζονται με το σχέδιο της προσθετικής αποκατάστασης του φραγμού, με ένα σχέδιο ορθοδοντικής θεραπείας, κ.α. :

Εκτεταμένη τερηδόνα

Κάταγμα δοντιού

Παραμελημένο απόστημα ενδοδοντικής ή περιοδοντικής αιτιολογίας

Ενδοδοντικοί λόγοι (εκτεταμένη ή παραμελημένη ενδοδοντική βλάβη)

Περιοδοντικοί λόγοι (εκτεταμένη καταστροφή των περιοδοντικών ιστών)

Προσθετικοί λόγοι (Σχέδιο προσθετικής αποκατάστασης του φραγμού)

Ορθοδοντικοί λόγοι (Σχέδιο ορθοδοντικής αποκατάστασης του φραγμού)

Σύγκλειση των οδοντικών φραγμών μεταξύ τους

Τραύμα στην περιοχή του προσώπου

Παθολογία του οστού των γνάθων (κύστεις, όγκοι κ.α)

Έγκλειστα δόντια

Σωφρονιστήρες

Υπεράριθμα δόντια ή δόντια με μορφολογικές αποκλίσεις

Γενική υγεία και φαρμακευτική αγωγή

Ιατρογενείς και άλλοι παράγοντες…

Η βασική πληροφορία που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε είναι ότι οι εξαγωγές των δοντιών είναι ανώδυνες.

Γίνονται με τοπική αναισθησία, αρκετά βαθιά, έτσι ώστε ο ασθενής να μην αισθάνεται καθόλου πόνο κατά την εξαγωγή.

Οι εξαγωγές των δοντιών είναι στην πλειοψηφία τους εύκολες.

Ξεχάστε μαρτυρίες ή παλαιότερες προσωπικές εμπειρίες που με μια οδοντάγρα τραβούσε ο οδοντίατρος επί ώρες ένα δόντι μέχρι αυτό να εξαχθεί… αν δεν έσπαγε κάποιο ακρορρίζιο μέσα στο οστούν της γνάθου…

Ο «σύγχρονος εξοπλισμός» ενός «σύγχρονου οδοντιατρείου» και η εκπαίδευση και η εμπειρία ενός «σύγχρονου οδοντιάτρου», επιτρέπουν εκτός απροόπτου πάντα, μια εξαγωγή να ολοκληρωθεί εντός ολίγων λεπτών, ατραυματικά, ανώδυνα και σχεδόν αναίμακτα!!!

Ο μετεγχειρητικός πόνος, το πιθανό οίδημα και η αιμορραγία μπορούν να είναι περιορισμένα έως και ανύπαρκτα, χορηγώντας την ενδεικνυόμενη για κάθε ασθενή φαρμακευτική αγωγή.

Συχνότατα πάνω από το μετεξακτικό φατνίο τοποθετούνται ράμματα τα οποία καθιστούν την επούλωση ταχύτερη και τις πιθανές επιπλοκές ελάχιστες, ενώ η μετεγχειρητική αιμορραγία περιορίζεται με την χρήση κατάλληλων αιμοστατικών παραγόντων που δεν παρεμποδίζουν τον μηχανισμό της επούλωσης.

Πολύ συχνά μια εξαγωγή δοντιού μπορεί να συνδυάζεται με ταυτόχρονη ανάπλαση οστού ή μαλακών ιστών στην περιοχή.

Κάτι τέτοιο προτείνεται και γίνεται προκειμένου να εξασφαλίσουμε επάρκεια ιστών για την ολοκλήρωση του σχεδίου προσθετικής αποκατάστασης που θα ακολουθήσει στην περιοχή (με ή χωρίς οδοντικά εμφυτεύματα).

Σχετικά με τις εξαγωγές δοντιών που γίνονται στην πρόσθια αισθητική ζώνη, όταν αυτές γίνονται προγραμματισμένα, λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι ασθενείς να μην μένουν καθόλου χωρίς δόντια!

Κατασκευάζεται εκ των προτέρων μια μεταβατική αποκατάσταση η οποία τοποθετείται στην περιοχή της εξαγωγής αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής αποκαθιστώντας άμεσα την αισθητική και την λειτουργία.

Εξαγωγή δοντιού: πότε συστήνεται να γίνεται

Συζητώντας για προγραμματισμένες εξαγωγές θα θέλαμε να συμβουλεύσουμε πως όταν γνωρίζουμε ότι κάποιο δόντι στο φραγμό μας πρέπει να εξαχθεί, καλό είναι να το δρομολογούμε χωρίς να περιμένουμε απαραίτητα να δώσει συμπτωματολογία, δηλαδή να πονέσει ή να αναπτύξει απόστημα.

Ελαττώνουμε έτσι κατά πολύ τις πιθανότητες να ταλαιπωρηθούμε την πλέον ακατάλληλη χρονική στιγμή, λόγου χάρη σε μια κοινωνική εκδήλωση, στις διακοπές μας ή την «παραμονή των Χριστουγέννων»…

Ελαττώνουμε όμως και τις πιθανότητες η εξαγωγή του δοντιού μας να εξελιχθεί σε μια διαδικασία τεχνικά δύσκολη και απρόβλεπτη, με μετεγχειρητικές ανεπιθύμητες ενέργειες ή επιπλοκές οι οποίες ανθίστανται στη συνήθη φαρμακευτική αγωγή ή απαιτούν εξειδικευμένα φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπισή τους.

Τέλος θα θέλαμε να καταρρίψουμε τον μύθο που θέλει να μην κάνουμε εξαγωγές δοντιών όταν υπάρχει απόστημα ή οξεία βλάβη.

Βεβαίως μπορούμε να προχωρήσουμε σε «εν θερμώ εξαγωγές δοντιών», με την προϋπόθεση πάντα ότι ο οδοντίατρος έχει αξιολογήσει το περιστατικό και κρίνει ότι υπάρχει ένδειξη για κάτι τέτοιο.

Με ασφάλεια μάλιστα μπορούν να γίνουν και περισσότερες από μια εξαγωγές (πολλαπλές εξαγωγές δοντιών), όταν πρόκειται για δόντια στη ίδια ή σε γειτονικές περιοχές του φραγμού.

Όλα αυτά βέβαια είναι λεπτομέρειες οι οποίες συναξιολογούνται από τον θεράποντα ιατρό και υπακούουν στο σχέδιο θεραπείας και το ιατρικό ιστορικό των ασθενών.

Επιλέγουμε λοιπόν τον γιατρό μας, συζητάμε μαζί του για τα προβλήματα της στοματικής μας κοιλότητας τις ανάγκες και τις δυνατότητές μας, τον εμπιστευόμαστε, καταρτίζουμε σχέδιο θεραπείας, και προχωρούμε στην σταδιακή υλοποίηση αυτού, με ή χωρίς εξαγωγές δοντιών…

Το ιατρείο της περιοδοντολόγου Ειρήνης Γεωργίου και οι συνεργάτες της, είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να δώσουμε λύση στα προβλήματά σας, τη λύση που σας ταιριάζει, τη λύση που σας αξίζει…